Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

In blakende topvorm zegt Vettel F1 vaarwel: "Daarom is het tijd om ruimte te maken"

De laatste Grand Prix van Sebastian Vettel komt eraan. Na de GP van Abu Dhabi is hij F1-coureur af. De Duitser legt op prachtige wijze uit wat er in zijn hoofd omgaat.

Van een piepjong talent tot de grote man en viervoudig wereldkampioen bij Red Bull, naar de hoop van Ferrari tot de schlemiel van Ferrari, met een kleine eindsprint bij Aston Martin als echte wereldverbeteraar. Eigenlijk doe je Sebastian Vettel met die kleine alinea veel, maar dan ook echt veel te kort. De Duitser, vier keer de beste F1-coureur ter wereld, zwaait na het Grand Prix-weekend in Abu Dhabi definitief af. Op 35-jarige leeftijd kiest hij ervoor om zijn F1-helm aan de wilgen te hangen. In de Beyond the Grid podcast van de Formule 1 kijkt hij in een openhartig gesprek vooruit naar zijn pensioen en zijn laatste race. "Ik voel me goed. Eigenlijk tel je sinds de beslissing de dagen af, maar ik kijk uit naar de laatste race. Ik heb geen hoge verwachtingen omdat het mijn laatste is. Ik probeer er gewoon van te genieten."

Lang wikken en wegen

Al jarenlang spookte het idee om te stoppen door het hoofd van de Aston Martin-coureur. Hij probeerde er tegen te vechten, maar uiteindelijk gaf hij toe. Hij legt uit hoe de beslissing tot stand kwam. "Ik voelde me gewoon heel erg opgelucht zodra ik de beslissing had genomen. Het was een zware beslissing, eentje die je leven verandert. De beslissing zat al een tijdje in mijn hoofd en het idee werd steeds groter. Ik heb veel gesprekken gevoerd met mijn vrouw, maar ook met mezelf." "Dat deed ik om die stem in mijn hoofd beter te begrijpen, de stem die zei dat ik verder moest gaan. Ik duwde die stem eerst weg, maar hij werd steeds luider. Het was verwarrend in het begin, maar dat werd beter. Zodra de beslissing was genomen en het bekend was, luchtte dat op en kon ik meer genieten van de tijd in de auto." Sinds die beslissing lijkt de Duitser beter en beter te worden, maar toch ging hij steeds vaker met lichte tegenzin naar het circuit. "Het idee om te stoppen blijft groeien en groeien. Het was verwarrend, want dat gevoel had ik nog nooit eerder gehad. Het gevoel dat ik thuis wilde blijven en niet op het vliegtuig wilde stappen om naar de races te reizen. Na zo'n lange periode, en mijn leven is ondertussen veranderd, met drie kinderen thuis waar ik veel van geniet." "Zij worden ook ouder, dus een paar jaar geleden kwamen de eerste gedachten. Toen ik van Ferrari naar Aston Martin ging, dacht ik dat het misschien tijd werd om te stoppen en dat het mijn laatste contract, mijn laatste periode in de sport zou worden." "Sindsdien heb ik veel gedachten gehad en bleef de stem luider worden. Ik ben erg analytisch ingesteld, dus ik heb er lang over nagedacht, maar het was ook een grote beslissing. Ik ben blij dat ik nog twee jaar bij Aston Martin heb gehad en ik heb de beslissing van alle kanten proberen te bekijken en alle mogelijke scenario's ingebeeld. Alleen de tijd zal uit kunnen wijzen hoe het zal gaan, maar het leven gaat verder, dus uiteindelijk zal het allemaal goed komen."

Moment in het leven van een sporter

Volgens Vettel breekt het moment nu aan dat elke atleet een keer mee zal maken in zijn carrière. Het sporten op topniveau achterlaten, in ieder geval als atleet. Hij wil gewoon meer gaan genieten van het leven, maar moet ook toegeven dat hij van binnen soms wel verdrietig is dat hij er een punt achter gaat zetten. "De toekomst is ongewis. De F1 is een fantastische wereld, waarin je helemaal opgenomen wordt. Je kan er voor altijd blijven, maar niet per se als coureur. Ik ben altijd al wat anders geweest, ik identificeerde me buiten de races om namelijk niet als iemand uit de Formule 1. Ja, ik ben een coureur, maar zodra ik thuis was genoot ik echt van alle aspecten van het leven zoals iedereen dat doet. Er is meer in het leven dan de racewereld." "Natuurlijk ben ik een hele lange periode in mijn leven door F1 geobsedeerd geweest. Ik ben dan ook verdrietig dat ik die adrenalinerush niet meer zal krijgen, dat ik mezelf en de auto niet meer kan pushen tot de limiet. Ik kijk uit naar de toekomst. Ik weet niet wat die in petto heeft, maar ik ben erg benieuwd om mezelf beter te leren kennen." "Het is iets waar alle coureurs, maar alle sportmannen en sportvrouwen op een gegeven moment mee te maken krijgen. Die gedachte geeft me rust, de gedachte dat het iedereen zal overkomen, of we het nou willen of niet, ongeacht de omstandigheden. Er komt altijd een moment dat een atleet verder moet gaan en iets anders gaat doen."

Vettel in de schoolbanken

Seb hoopt nog andere mooie dingen te doen in het leven, maar dat hoeft niet per se op het allerhoogste niveau te zijn. Het zou volgens Vettel ook naïef zijn om te denken dat hij nu meteen ergens anders in zou kunnen excelleren. "Ambitieus zijn en de limiet opzoeken kan ook buiten een raceauto worden gedaan. Om te denken dat ik op een ander gebied bij de besten ter wereld kan horen, is natuurlijk ver gezocht en niet de juiste aanpak, maar ik ben er wel van overtuigd dat ambitie zich ook op andere manieren kan uiten. Dat ga ik hopelijk ontdekken nu ik tijd en ruimte heb om allemaal dingen te doen waar ik buiten de Formule 1 van kan genieten." "Het zou een wonder zijn als ik in iets anders zo goed ben als in racen. Ik heb dit mijn hele leven gedaan en heb geen tijd gehad om andere dingen te doen. Ik heb geen diploma, dus het zou verkeerd zijn om te zeggen: 'ik ben een kampioen, dus ook als ik iets anders aanraak, word ik meteen kampioen'. Dat is niet realistisch voor mij. Wat het ook moge zijn, ik ga vanaf nul beginnen, maar de ambitie is er en dat kan er ook op andere vlakken uitkomen. Ik verwacht echter niet in het nieuws te komen, laat ik het zo zeggen." Een terugkeer naar de schoolbanken is een optie die de coureur zeker openhoudt. "Misschien ga ik wel naar de universiteit! Er is zoveel om te leren. Ik ben in veel dingen geïnteresseerd en ik wil daar graag ruimte voor maken. Momenteel wil ik mijn agenda nog leeg houden, want ik wil mezelf nog nergens aan committeren, zodat ik die andere kant van mezelf naar buiten kan laten komen. Ik wil over mezelf leren."

Als je daar niet meer toe bereid bent, dan wordt het tijd om ruimte voor anderen te maken

Sebastian Vettel

Vettel: "Het is tijd om ruimte te maken"

Al met al lijkt er geen ontkomen meer aan. Vettel presteert de laatste weken weliswaar op hoog niveau, maar na de race in Abu Dhabi sluit hij de deur als coureur. De reden is eigenlijk simpel: hij is niet meer bereid om alles te geven voor de sport. Dan kan hij naar eigen zeggen beter ruimte maken voor iemand die er nog wel zo in staat. "Misschien zal er een hele ingewikkelde fase aankomen, maar zoals ik al zei, die zou er uiteindelijk vroeger of later toch wel komen. Ik heb drie kids thuis, ik geniet van hen en wil ze op zien groeien, want dit werk als F1-coureur vergt veel toewijding." "De manier waarop ik dit werk doe is full on , dus het zou verkeerd voelen om het half, half te doen, alleen maar zodat ik F1-coureur kan blijven. Ik hou van winnen en om dat te kunnen doen, moet je er alles voor over hebben. Als je daar niet meer toe bereid bent, dan wordt het tijd om ruimte voor anderen te maken."

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Red Bull 'Gefrustreerde Ford-baas eist uitleg en oplossing voor onderzoek naar Horner'