Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oliver Bearman

Komatsu prijst potentiële Haas-kandidaat: "Hij begrijpt het grotere plaatje"

Oliver Bearman lijkt een grote kandidaat te zijn voor het Haas-zitje in 2025. De teambaas van het Amerikaanse team kijkt daarbij vooral naar zijn prestaties tijdens de eerste vrije trainingen in de Formule 1 in plaats van zijn Formule 2-resultaten van dit seizoen.

Bearman China
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met het vertrek van Nico Hulkenberg naar Stake F1 Team, wat later verder zal gaan als Audi, is er vanaf volgend jaar een stoeltje beschikbaar bij Haas. Momenteel is Oliver Bearman reservecoureur voor zowel Haas als Ferrari en na zijn sterke invalbeurt voor Carlos Sainz in Saoedi-Arabië heeft hij zichzelf goed op de kaart gezet.

Haas-teambaas Ayao Komatsu laat ondertussen doorschemeren dat hij vooral naar de prestaties van Bearman in de vrije trainingen gaat kijken als het gaat om de afweging voor een stoeltje bij Hass in 2025. "Het is een combinatie: hij moet zeker presteren in de Formule 2. Maar als we rechtstreeks met hem werken, moet je alle ins en outs, de gehele omgeving of de redenering achter bepaalde dingen die gebeuren, begrijpen", legt Komatsu uit aan de aanwezige media waaronder RacingNews365.

"Dus ja, ik zou waarschijnlijk meer belang hechten aan wat we met hem doen, hoe hij presteert in onze omgeving. Maar natuurlijk moet hij presteren in F2. Dat is duidelijk."

Aanpak en voorbereiding

Vooralsnog weet de teambaas nog niet wie er in 2025 voor het team rijdt. "Het ligt helemaal open. We hebben zes sessies (vrije trainingen, red.) voor hem gepland, de eerste daarvan is in Imola. We kijken er echt naar uit om te zien hoe we hem kunnen ontwikkelen en hoe goed we kunnen samenwerken."

Het vertrek van Hulkenberg heeft geen invloed op de trainingsprogramma's van Bearman. "Dat verandert niet, omdat je als team een doel hebt voor dat weekend, je hebt een duidelijk idee van wat je uit de vrije trainingen moet halen om je voor te bereiden op je kwalificatie en race. Dus die aanpak verandert niet", legt de Japanner uit. "Het gaat er meer om of de coureur die doelstelling begrijpt. Kan hij een sterke rol spelen in het behalen van dat soort doelen?"

Er zit volgens Komatsu meer achter een goede Formule 1-coureur dan dat hij alleen snel moet kunnen rijden. "Als deze jonge coureur alleen maar geïnteresseerd is in, laten we zeggen, overal voluit gaan om de wereld te laten zien hoe snel hij is, dan is dat niet echt een volwassen benadering. Maar Ollie is niet zo. Wat Ollie heeft laten zien in Mexico en daarna in Abu Dhabi, is dat hij de snelheid heeft. Hij begrijpt echt het grotere plaatje en hij kan een positieve bijdrage leveren aan het team. Ik zou graag zien dat dat zo blijft."

"Ook zal hij op een gegeven moment met een probleem te maken krijgen. Misschien heb je een probleem met de auto waardoor je misschien een halve sessie verliest. Hoe reageert hij daarop? Dat soort tegenslagen. Dus dat zou interessant zijn om te zien." Mocht dit allemaal lukken voor de jonge coureur, dan geeft de teambaas aan dat het 'natuurlijk' een logische beslissing zou zijn om hem in 2025 te promoveren tot Formule 1-coureur. 

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'