Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 Grand Prix Azerbeidzjan 2021

La Gazzetta: 'Red Bull sjoemelde mogelijk met bandenspanning Verstappen'

Max Verstappen eindigde door een klapband in de muur van Bakoe. De klapband kon niet op een ongelukkiger moment komen, aangezien de Red Bull-coureur op weg was naar een afgetekende overwinning. Pirelli heeft het onderzoek naar de klapband nog niet afgerond, maar in thuisland Italië doen geruchten de ronde dat Red Bull en andere teams zich niet aan de adviezen van Pirelli hebben gehouden.

SI202106060140 news
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull/Getty

De twee klapbanden van Lance Stroll en Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan worden nog altijd onderzocht door Pirelli op het hoofdkantoor in Milaan. De verwachting is dat het bandenmerk begin volgende week meer duidelijkheid kan geven over de oorzaak van de klapbanden. Toch lijkt de Gazzetta dello Sport al wat informatie te hebben ingewonnen, want de grootste sportkrant van het land laat weten dat verschillende Formule 1-teams, waaronder ook Red Bull, zich mogelijk niet aan de richtlijnen van Pirelli zouden hebben gehouden tijdens de race in Bakoe.

In Milaan zou men opgelucht adem hebben gehaald, nadat de eerste onderzoeken zouden hebben uitgewezen dat het niet gaat om een constructie- of fabricagefout in de zaak van de klapbanden van Stroll en Verstappen. Pirelli zou daarom twijfels hebben over de reden waarom de banden wél zijn geklapt, aangezien men ook uitsluit dat de banden kapot zijn gegaan door brokstukken op de baan.

De Italianen hebben het gevoel dat de teams zich niet aan de richtlijnen hebben gehouden, die voorschreven dat de bandenspanning in Bakoe na de zaterdag een tikkeltje hoger zou worden gezet dan normaal (19 psi achterkant, 20 psi voorkant). Gedurende het weekend wordt de bandenspanning goed gecontroleerd door Pirelli, maar men heeft het gevoel dat teams tijdens de race spelen met de bandenspanning.

Men sluit dus niet uit dat verschillende teams gedurende de race de bandenspanning omlaag hebben gezet, om zodoende meer grip te genereren. Daardoor gaat de bolide automatisch sneller in de bochten, maar is het risico op een kapotte band ook groter. Ondanks dat Pirelli nog niks officieel kwijt wil over de klapbanden in Azerbeidzjan, lijkt de Italiaanse krant zich te baseren op enkele bronnen binnen het bandenmerk.

Op dit moment kunnen de teams zelf gedurende een race of trainingssessie te allen tijden de bandenspanning van hun wagens in de gaten houden, maar voor Pirelli is dat op dit moment nog niet mogelijk. Door een samenwerking met de FIA en de FOM zal dit vanaf volgend jaar wel mogelijk zijn voor de Italianen. Zodoende kunnen de onafhankelijke partijen de teams constant in de gaten houden en monitoren of de teams zich aan de richtlijnen houden. Volgens Pirelli is dit een fundamentele zaak, ook omdat men volgend jaar overstapt naar de 18-inch velgen.

Aston Martin ontkent de aantijgingen in gesprek met RacingNews365 met klem, terwijl Red Bull niet beschikbaar was voor commentaar.

Ook interessant:

Veel om over na te praten in de RacingNews365-podcast na de spectaculaire Grand Prix van Azerbeidzjan. Die bizarre klapband van Max Verstappen, de blunder van Lewis Hamilton, het falende Mercedes en natuurlijk het ijzersterke Red Bull. Volgens Tom Coronel kan dat maar één ding betekenen: Verstappen koerst af op de wereldtitel.

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2021 RN365 Nieuwsdossier

66 reacties

Viaplay
x
Tijdschema Afwijkend tijdschema Formule 1 GP Singapore 2022