Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Italië 2022

Leclerc verschalkt Verstappen in spannende kwalificatie voor GP Italië

Charles Leclerc heeft de pole veroverd voor de GP van Italië. Max Verstappen klokte de tweede tijd.

Verstappen Monza
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Pirelli

Voor het eerst sinds lange tijd stonden er twee Nederlanders aan de start van een F1-kwalificatie. Nyck de Vries verving de zieke Alexander Albon bij Williams, terwijl vanzelfsprekend Max Verstappen in de Red Bull plaatsnam.

De beide Ferrari's lieten zich direct van voren zien met Charles Leclerc voor Carlos Sainz. Verstappen liet niet lang op zich wachten en zette op zes ronden oude banden was hij liefst drie tienden sneller dan de Ferrari's. De Vries kende een prima eerste deel van de kwalificatie, waarin hij Nicholas Latifi in de andere Williams uitstekend partij bood.

In de slotminuten van Q1 liet De Vries zien uit welk racehout hij gesneden is door zichzelf te verbeteren en als veertiende door te gaan naar Q2.

Afvallers in Q1: Latifi, Vettel, Stroll, Magnussen en Schumacher

Uitslag Kwalificatie - Italië

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

In Q2 eenzelfde beeld met Sainz die sneller opende dan Verstappen, waarbij de Nederlander veel tijd liet liggen in de eerste sector. Leclerc moest na een mislukte eerste poging nogmaals aan de gang, maar wist zich eenvoudig vooraan te melden. De Ferrari-coureurs en Verstappen reden op een gebruikte set van de zachte band.

De Vries stond na zijn eerste run op een mooie twaalfde positie, maar kwam nog zo'n drie tienden tekort voor een plaatje in de top 10 - wat een regelrechte stunt zou zijn. In zijn tweede run maakte de Nederlander echter een fout, waardoor hij strandde in Q2 op een dertiende positie.

Afvallers in Q2: Ocon, Bottas, De Vries, Zhou en Tsunoda.

Niemand kon zich meer verstoppen in Q3 waarin de strijd voor de pole losbarstte met Verstappen als torenhoge favoriet. Op nieuwe banden begaven de coureurs zich op het razendsnelle circuit van Monza met de motoren op het hoogste standje.

De Ferrari's wonnen direct weer vier tienden in de eerste sector, maar Verstappen won tijd terug in de tweede sector. Het leverde een derde tijd op, op drie tienden van Sainz en achter Leclerc. De Nederlander was allerminst tevreden over zijn eerste sector.

In de slotseconden stoven de coureurs nog eenmaal de baan op in een poging hun startpositie te verbeteren. Het was Leclerc die zich het meeste verbeterde en Verstappen en Sainz te snel afwas. De Monegask bracht de tifosi in extase met de pole op Monza. Verstappen liet echter direct over de boordradio weten dat het er goed uitzag voor de race. De Red Bull-coureur wordt door een gridstraf van vijf plaatsen nog naar achteren gezet op de grid.

De eerste startrij zal daardoor bestaan uit Leclerc en George Russell. Laatstgenoemde kwalificeerde zich als zesde, maar ziet Verstappen, Sainz, Perez en Hamilton voor zich wegvallen door gridstraffen.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2022

Wie wint de Grand Prix van Italië 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Italië 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'