Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

Let op: dit is de gewijzigde opzet van het F1-weekend in China

Ook in 2024 worden er weer zes sprintweekenden georganiseerd door de Formule 1, beginnend met de Grand Prix van China. Maar hoe ziet het sprintformat er in 2024 uit? Er zijn namelijk weer wat zaken aangepast.

Verstappen win Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De één vindt het fantastisch, de ander ziet ze liever verdwijnen. We hebben het natuurlijk over sprintweekenden in de Formule 1. Max Verstappen is er geen fan van, maar de hoge heren hebben daar ook dit jaar niet naar geluisterd. In totaal worden er zes sprintweekenden georganiseerd in China, Miami, Oostenrijk, Austin, Brazilië en Qatar, al zijn er wel wat aanpassingen doorgevoerd. Jawel, u leest het goed, het format ziet er wéér anders uit!

Dat gebeurde na klachten van de coureurs en teams. Vorig seizoen stond de gehele zaterdag in het teken van de sprintrace en werd de kwalificatie voor de race al op vrijdag verreden. Daar waren de coureurs niet echt blij mee, terwijl de teams vooral struikelden over de parc fermé-regels. Dat houdt in dat de set-up van de auto niet meer veranderd mag worden. Binnen het sprintformat ging parc fermé al op vrijdag, na de kwalificatie voor de race, in. De teams hadden dus maar één vrije training om de set-up te bepalen.

Vooral tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten ging dat fout. Heel wat teams stelden de vloerplank verkeerd af in de eerste vrije training. Het gevolg? Een goede sprintrace, maar te veel slijtage in de race, met diskwalificatie als resultaat. Er moest dus iets veranderen.

Format

Daarom is het format weer op de schop gegaan. In 2024 wordt op vrijdag de eerste vrije training én de sprint shootout verreden. Tijdens de sprint shootout gaat parc fermé in en mogen teams niets meer aan de auto veranderen. De uitslag van de sprint shootout bepaalt de startopstelling voor de sprintrace, die dit jaar op zaterdagochtend wordt afgewerkt. Na de sprintrace wordt parc fermé tijdelijk opgeheven, zodat de teams eventueel aanpassingen aan de set-up kunnen doorvoeren.

Zaterdagmiddag vindt de kwalificatie voor de race dan weer op het traditionele tijdstip plaats én gaat parc fermé opnieuw in. De race is uiteraard het klapstuk op zondag. De sprintrace is nog steeds 100 kilometer lang.

Bekijk hieronder hoe het sprintformat eruitziet in 2024!

Sprintformat Formule 1 2024

Tijdstip Sessie
Vrijdag - ochtend/begin van de middag Eerste vrije training
Vrijdag - einde van de middag Sprint Shootout
Zaterdag - ochtend/begin van de middag Sprintrace
Zaterdag - einde van de middag Kwalificatie
Zondag - middag Race

Tijdschema GP China

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 19 april -
Sprint shootout vrijdag 19 april -
Sprintrace zaterdag 20 april -
Kwalificatie zaterdag 20 april -
Race zondag 21 april -

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez