Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Magistrale inhaalacties en een onverwachte botsing voor Verstappen in Brazilië

Max Verstappen staat aanstaande zondag voor de vijfde keer aan de start van de Grand Prix van Brazilië. In de voorgaande edities schitterde de Red Bull-coureur vooral door mooie inhaalacties, maar vorig jaar werd hij op weg naar de overwinning door een koppige achterblijver van de baan geramd. Bijna alles wijst erop dat het een goede race zal worden voor de Nederlander.

Verstappen Brazilie 2018
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Max Verstappen verreed in 2015 dan pas zijn eerste race in Brazilië, een jaar eerder maakte de Limburger voor het eerst kennis met het circuit van Interlagos, toen hij tijdens de eerste vrije training in de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne mocht stappen. Tijdens die sessie liet de Nederlander al zien dat hij een aardig potje kon sturen, door driftend door de middensector te rijden. Na zijn debuut in 2015 eindigde hij zijn eerste Braziliaanse Grand Prix als negende in de Toro Rosso. Verstappen gaf kleur aan de wedstrijd door Sergio Perez buitenom in de eerste bocht in te halen.

De editie van 2016 werd zodanig getekend door extreme regenval, dat het lang onduidelijk was of de race überhaupt wel verreden zou worden. Verstappen, die zich inmiddels had opgewerkt naar het team van Red Bull, liet zich daardoor niet van zijn stuk brengen en had de snelheid in de erbarmelijke weersomstandigheden direct te pakken. Na een verkeerde gok om de intermediate regenbanden onder de RB12 te schroeven, moest Verstappen echter een extra pitstop maken voor een setje full wets.

De Nederlander viel hierdoor buiten de top tien, maar na een prachtig staaltje regenrijden werkte de Red Bull-coureur zich weer op naar de derde positie. Verstappen haalde coureurs in op plekken waar dat normaal gesproken nooit zou kunnen. Met deze fenomenale race bevestigde Verstappen aan de Formule 1-wereld dat hij niet alleen snel was op een droge baan, maar ook wanneer het hondenweer was.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nadat Verstappen de Formule 1 had weten te verbazen met zijn optreden in 2016, reed hij het seizoen daarop een ietwat onzichtbare wedstrijd. Na 71 ronden kwam de Red Bull-coureur uiteindelijk als vijfde over de streep, op ruim een halve minuut van winnaar Sebastian Vettel. Wel zette Verstappen de snelste raceronde neer, maar anders dan nu kreeg je daarvoor anno 2017 nog geen WK-punt.

Was hij in 2017 onzichtbaar, stond Verstappen tijdens de Grand Prix van Brazilië van vorig jaar volop in de spotlichten. Tijdens de race was de Nederlander de snelste op de baan en werkte hij zich knap naar voren van een vijfde positie. Hij reed comfortabel aan de leiding en hij leek op weg om zijn eerste zege in Brazilië te scoren, totdat hij in ronde 44 tegen Esteban Ocon aanliep.

De Fransman reed op een ronde achterstand van Verstappen, maar had vers rubber onder zijn Racing Point liggen. In de eerste bocht probeerde hij Verstappen in te halen om zichzelf te 'unlappen', maar zonder succes. De twee kemphanen raakten elkaar en spinden. Verstappen kon zijn weg vervolgen, maar verloor de eerste plaats aan Lewis Hamilton en finishte de race als tweede. Na de wedstrijd ging Verstappen verhaal halen bij Ocon en duwde hij zijn collega. Als straf voor dit opstootje moest hij twee dagen vrijwilligerswerk uitvoeren, een bittere nasmaak voor de Nederlander die een vrijwel zekere overwinning door toedoen van Ocon in rook zag opgaan.

Prestaties Max Verstappen GP Brazilië

Jaar Kwalificatie Race
2015 10e 9e
2016 4e 3e
2017 4e 5e
2018 5e 2e

Beluister hieronder de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365, waarin autocoureurs Tim en Tom Coronel vooruitblikken op de Grand Prix van Brazilië met gastheer Jeroen van Inkel.

RacingNews365 brengt jou dagelijks de beste F1-videos op ons YouTube-kanaal met het laatste nieuws uit de wereld van de Formule 1, onze bekende F1-podcast met Tom Coronel, updates vanuit de paddock en meer!

Volg RacingNews365 op YouTube!

Formule 1 GP Brazilië 2019 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x