Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko: "Ricciardo hielp Verstappen indirect aan zege in Japan"

Niks of niemand leek Max Verstappen te kunnen stoppen tijdens de Grand Prix van Japan. Toch was de afstelling van de RB20 niet optimaal en heeft één iemand er indirect voor gezorgd dat dat hersteld kon worden.

Verstappen Japan race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Max Verstappen was op zaterdag nog niet vol vertrouwen dat hij en zijn RB20 qua racepace optimaal zouden presteren in Japan. Toch won hij relatief eenvoudig de Grand Prix in het land van de rijzende zon. Helmut Marko spreekt erover in zijn column voor Speedweek na afloop van de race. "Na het fiasco in Melbourne was Max zeer gemotiveerd, maar hij was niet echt tevreden met de set-up tijdens alle trainingen. Zijn kwalificatieronde was ook niet ideaal, maar het was net genoeg voor poleposition."

"Pas in de race waren we weer helemaal terug. Dat kwam deels door de veranderingen die in de kwalificatie waren doorgevoerd en deels door de hogere temperaturen, die traditioneel in het voordeel van Red Bull Racing zijn", zo legt de adviseur van het team uit. Daarna gaat de Oostenrijker in op de reden waarom Red Bull niet op haar sterkst presteerde.

"De reden waarom we niet op ons best waren met de set-up kwam waarschijnlijk door het feit dat we een grote update meebrachten naar Japan. Omdat de tweede sessie op vrijdag min of meer in het water viel, omdat de omstandigheden te nat voor de slicks waren en te droog voor de intermediates, kan zoiets gebeuren. De weersvoorspelling was eigenlijk goed voor de vrijdag en regenachtig voor zaterdag, maar in werkelijkheid was het andersom."

Marko vervolgt in zijn column: "Voor Max bleek de afstelling van de voorvleugel cruciaal, ook vanwege de hogere temperaturen op zondag. Max wilde meer vleugel, zijn race-engineer Gianpiero Lambiase wilde minder. Doordat de race even stil lag (door de rode vlag na de crash tussen Daniel Ricciardo en Alex Albon, red.), waren we in de gelukkige omstandigheid dat we de vleugel opnieuw konden afstellen. Indirect kun je zeggen dat Ricciardo Verstappen heeft geholpen, want vanaf de herstart stonden alle lichten op groen voor Max", zo sluit de adviseur af.

Ook interessant:

Onaantastbare Verstappen rijdt dwars door alle Red Bull-stormen heen

Na het debacle in Australië sloeg Max Verstappen keihard terug tijdens de Grand Prix van Japan. De Nederlander pakte poleposition, verdween aan de horizon en reed en passant ook nog eens de snelste raceronde. Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken zijn bijzondere prestaties in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'