Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Massa onderzoekt mogelijkheid om F1-wereldtitel Hamilton aan te vechten

Felipe Massa verloor in 2008 de Formule 1-wereldtitel aan Lewis Hamilton, met een minimaal verschil. Nu wil hij kijken naar de mogelijkheid om stappen te ondernemen.

Het is een van de meest iconische momenten in de Formule 1-geschiedenis. Felipe Massa lijkt kampioen te zijn, maar in de laatste bocht van de laatste ronde is het Lewis Hamilton die nog een plek goed maakt. "Is that Glock?!", zijn de iconische woorden van de Britse commentatoren tijdens de GP van Brazilië in 2008. Massa verliest de wereldtitel op één WK-punt. Vijftien jaar later geeft Felipe Massa in een interview met Motorsport aan dat hij wil kijken of hij juridische stappen kan nemen tegen die wereldtitel. Dat omdat er volgens hem dat jaar een Grand Prix niet mee had mogen tellen voor het eindresultaat. Als er namelijk een streep was gegaan door die race, zou Massa kampioen zijn geweest. Waarom zou dat dan moeten gebeuren? De race in kwestie staat bekend om het schandaal crashgate . Nelson Piquet Jr., coureur van Renault, crashte toen opzettelijk, waardoor teamgenoot Fernando Alonso kon profiteren van de safety car. Uiteindelijk won de Spanjaard de race. Meer over het schandaal kan je via de onderstaande link uitgebreid teruglezen. De opzettelijke crash vind je daaronder terug in de video.

Ecclestone doet boekje open

In een recent interview met F1 Insider liet toenmalig F1-baas Bernie Ecclestone weten dat hij wist dat er iets niet in de haak was, claimde hij zelfs dat de race geschrapt had moeten worden en dat Hamilton eigenlijk maar zes wereldtitels had moeten hebben. Al tijdens het toen nog lopende seizoen wist Ecclestone ervan. Veertien jaar geleden, toen de beerput open werd getrokken, was Massa al erg vocaal en wilde hij dat de GP van Singapore werd geschrapt. In de FIA-statuten stond destijds echter dat alle uitslagen definitief waren zodra de wereldtitel was uitgereikt tijdens de FIA-ceremonie aan het einde van het betreffende seizoen. Nu Ecclestone heeft gezegd dat hij al voorafgaand aan die ceremonie van de zaak wist en zijn mond hield om geen schandaal te veroorzaken, betekent dat dus dat er destijds geen actie is ondernomen terwijl het toen nog wel reglementair had gekund. Daarom wil Massa de zaak nu opnieuw bekijken. "Het is heel jammer om erachter te komen dat de race eigenlijk geschrapt had moeten worden en dat ik dan de wereldtitel had gewonnen. Ik ga de zaak goed bestuderen, al is het lastig om vijftien jaar terug in de tijd te gaan en dingen te veranderen." "Het heeft niets met geld te maken", benadrukt de Braziliaan. "Ik wil gerechtigheid. Als je denkt dat je gestraft bent voor iets dat niet jouw fout was, dan moet er gerechtigheid komen. Het juiste is om de race uit te boeken te schrappen. In andere sporten is het ook gebeurd. Kijk naar Lance Armstrong, wiens titels na doping allemaal af zijn gepakt. Wat is het verschil?"

Wordt lastig

Het heeft er echter alle schijn van dat Massa tegen problemen aan gaat lopen als hij daadwerkelijk een poging wil doen om de titel alsnog naar zich toe te trekken. Volgens de FIA-regels moet hij binnen twee weken na de race in protest gaan en er is geen hogere macht waar hij naar toe kan stappen. In theorie zou hij naar het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) kunnen stappen, maar die hebben geen rechtsbevoegdheid om iets te doen aan resultaten van FIA-kampioenschappen. Volgens de FIA-statuten mag dat namelijk alleen maar als er doping bij een zaak betrokken is. Wordt vervolgd, of misschien ook niet.

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China