Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Max Verstappen 100 Grands Prix: de carrière van de Red Bull-ster in cijfers

Sinds 2015 geeft Max Verstappen kleur aan de Formule 1, door met veel bravoure en aanvalslust te racen. Aankomende zondag staat hij voor de honderdste keer aan de start van een Grand Prix. Wat heeft hij tot dusver bereikt in zijn 99 races?

Verstappen zege Duitsland
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Op 15 maart 2015 maakte Max Verstappen als 17-jarige zijn debuut voor Scuderia Toro Rosso in de Formule 1 tijdens de Grand Prix van Australië. Zijn eerste race eindigde in mineur: hij viel uit met motorproblemen, terwijl WK-punten voor het grijpen lagen. In de daaropvolgende achttien races finishte hij tien keer in de punten en was hij meerdere malen smaakmaker met spectaculaire inhaalacties. Zijn inhaalactie buitenom bij Felipe Nasr in Blanchimont op het circuit van Spa-Franchorchamps leverde hem de prijs 'inhaalactie van het jaar' op, zijn eerste trofee in zijn nog prille carrière.

In 2016 veranderde alles in de raceloopbaan van Verstappen. Na vier races werd hij gepromoveerd naar Red Bull. Tijdens zijn eerste race in de Red Bull verbaasde de Nederlander vriend en vijand door de Spaanse GP op zijn naam te schrijven. Het was zijn eerste overwinning in de Formule 1, waarmee hij zich definitief vestigde in de top van de Formule 1.

In het seizoen van 2016 zou het bij die ene GP-overwinning in Spanje blijven. Wel pakte hij nog zes podiumplaatsen en eindigde Max op plek vijf in strijd om de wereldtitel. 2017 begon moeizaam voor de Red Bull-coureur. In de eerste veertien races stond hij alleen tijdens de Chinese GP op het podium. Toch eindigde hij het seizoen sterk met twee overwinningen in Maleisië en Mexico en een tweede plaats in Japan. Met 168 punten werd hij zesde in het wereldkampioenschap.

© Getty Images/Red Bull Content Pool

Na drie overwinningen te hebben behaald en meer dan tien podiumplekken had Verstappen zich genesteld in de top van de Formule 1. In 2018 was de Nederlander er klaar voor om voor de wereldtitel te strijden, maar kwam hij er in het begin van het seizoen niet aan te pas. Verstappen maakte meerdere fouten en de auto bleek niet competitief genoeg om constant voor de overwinning te strijden.

Vanaf de Grand Prix van Canada ging de knop echter om bij Verstappen en wist de Oostenrijkse Grand Prix op zijn naam te schrijven. Hij zette in de tweede helft van vorig seizoen een indrukwekkende reeks aan resultaten neer, met één overwinning en zes podiumplaatsen in de GP's na de zomerstop. Het leverde Verstappen uiteindelijk de vierde plaats op in het kampioenschap met 249 punten.

Ook dit seizoen zien we Verstappen bij een aantal races vooraan meestrijden om de prijzen en won hij de GP's van Oostenrijk en Duitsland op magistrale wijze. Toch is Red Bull niet bij machte om voor de wereldtitel te strijden met Mercedes en Ferrari. De droom om de jongste wereldkampioen ooit te worden kan alleen nog volgend jaar gerealiseerd worden.

De pas 22-jarige Verstappen kan nu al terugkijken op een zeer succesvolle Formule 1-carrière. Van de 99 GP's won hij er zeven en stond hij in totaal 28 keer op het podium. Door zijn jonge leeftijd heeft hij nog vele jaren in de koningsklasse van de autosport voor de boeg. Het is dan ook vrijwel zeker dat deze cijfers alleen maar indrukwekkender zullen worden. Wellicht voegt hij dit weekend een podiumplek toe aan zijn palmares, als hij tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten zijn honderdste race rijdt.