Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lando Norris

McLaren-engineer over carrière Norris: "Dat achtervolgde me nog steeds"

Lando Norris won in Miami zijn eerste Formule 1-Grand Prix, in zijn zesde seizoen in de sport. Hij kwam al meerdere keren in de buurt van een zege, maar mocht in de Verenigde Staten eindelijk de grootste beker mee naar huis nemen.

Norris Joseph Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het duurde 110 races voordat Lando Norris zijn eerste raceoverwinning in de Formule 1 mocht vieren. De McLaren-coureur zat al vaker in zijn carrière in de buurt van de bovenste trede, met als absoluut dieptepunt de Grand Prix van Rusland in 2021. De McLaren-coureur reed aan kop in een bewolkt Sotsji, toen een aantal ronden voor het einde van de race de regen plots met bakken uit de lucht kwam vallen. Norris besloot het risico te nemen en buiten te blijven op slicks, maar dit bleek al snel de verkeerde keuze: hij viel terug naar de zevende positie en de race werd gewonnen door Lewis Hamilton.

De race-engineer van Norris, Will Joseph, kan zijn geluk niet op nu 'zijn' coureur eindelijk de bovenste trede van het podium op mocht zoeken. "Het zat er al lang aan te komen, vooral na Rusland (2021, red.)", zo begint hij tegenover Sky Sports. "Hij zou het vroeg of laat gaan doen, maar dat achtervolgde me nog steeds. Ik heb nu wel het idee dat we het, na deze fantastische race, achter ons kunnen laten. Na de kwalificatie vonden we niet dat al onze beslissingen het gewenste effect hadden, maar daar kom ik nu wel op terug!"

"De ochtend voor de race hoopten we al dat we zo lang mogelijk door konden rijden in de hoop dat er iets zou gebeuren en met deze snelheid was er geen reden voor een vroege stop," aldus Joseph.

"Gewoon zijn ding doen"

Joseph hield wel rekening met Verstappen: "Je moet je echter altijd wel zorgen maken om Max, want hij is eigenlijk altijd geweldig. Het verschil bleef tijdens die eerste paar ronden na de herstart wel klein, maar toen wij ons eenmaal comfortabel voelden hadden we ook nog eens banden die zes ronden verser waren. Uiteindelijk lieten we Lando gewoon zijn ding doen, want hij was sterk en het was goed zo. Er was ook geen reden om ineens te stoppen met wat we normaal doen, want in de achtergrond hebben we mensen zitten die precies bekijken hoe we rijden en wat we beter kunnen doen. Dat advies delen we gewoon met hem, maar we weten ook wanneer we onze mond moeten houden."

Ook interessant:

De Grand Prix van Miami stelde op de late zondagavond zeker niet teleur. Max Verstappen werd op de baan verslagen door niemand minder dan Lando Norris in de McLaren. Het leverde de Brit en passant zijn eerste overwinning in de Formule 1 op, terwijl de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plek. Dit en nog veel meer wordt besproken in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez