Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

McLaren, stop met wijzen en leer van Verstappen

De clash tussen Max Verstappen en Lando Norris was hét gespreksonderwerp van de afgelopen dagen. Zat Verstappen fout bij de touché? Jazeker. Maar de reactie van McLaren was wel heel erg overdreven. Het team kan nog veel leren van de Nederlander.

Norris Verstappen Austria
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na weken van strategische gevechten was daar dan de onvermijdelijke touché tussen Max Verstappen en Lando Norris. In de slotfase van de Grand Prix van Oostenrijk ging het volledig mis, met lekke banden, een uitvalbeurt van Norris en keiharde woorden tot gevolg. Verstappen werd als schuldige aangewezen en kreeg een tijdstraf van tien seconden. De stewards vonden zijn verdedigende actie niet reglementair.

Was de straf terecht? Zeker. De 26-jarige Nederlander ging een grens over, maar hetzelfde gold voor de reacties vanuit het McLaren-kamp. Het team was er als de kippen bij om de aanval op Verstappen te openen en zelfs een vergelijking te trekken met de bittere titelstrijd van 2021. Teambaas Andrea Stella riep dat de touché een gevolg was van het feit dat de FIA in 2021 niet hard genoeg optrad tegen Verstappen. Dan krijg je dit, was zijn conclusie. Vergeet niet dat het om een lichte touché ging en de beide mannen niet met 300 kilometer per uur in de muur belandden. Uiteraard gingen Stella's woorden over de 'gevaarlijke' acties van Verstappen en de mogelijke ernstige gevolgen in andere races, maar toch.

Uiteindelijk was dat niet het opvallendste moment in de nasleep van de touché. McLaren ging namelijk nog een stapje verder door dinsdagavond een zeer opvallende tweet te plaatsen. Precies op het moment dat iedereen weer was gekalmeerd, Christian Horner aangaf dat Verstappen en Norris met elkaar hadden gesproken én de Grand Prix van Groot-Brittannië nadert, verscheen er een tweet met de Sky-analyse van Anthony Davidson. De voormalig Formule 1-coureur legde (terecht) de schuld bij Verstappen, maar ging ook in op zijn tactieken uit het verleden. McLaren kon het niet laten om de volledige video te plaatsen en een nieuwe sneer uit te delen.

De tekst gaat verder onder de desbetreffende tweet.

Leren en vooruitkijken

Eerlijk is eerlijk: McLaren slaat de plank volledig mis door zo overtrokken te reageren. Het is logisch dat het volledige team het opneemt voor Norris en hier en daar Verstappen en Red Bull uit balans probeert te brengen, maar met name de tweet ging veel te ver. Allereerst komt het niet heel respectvol over, maar het zorgt ook voor vraagtekens of McLaren de kalmte wel kan bewaren in een potentiële titelstrijd.

Waarom? Omdat de ervaren Verstappen juist laat zien hoe je volwassen op zo'n situatie reageert. De drievoudig wereldkampioen had er aan het begin van zijn F1-carrière een handje van om vol adrenaline naar zijn concurrenten uit te halen, maar bleef nu zeer realistisch. Verstappen wilde het moment terugkijken én uitpraten met zijn goede vriend en vond dat hij niet in deze situatie terecht had moeten komen. Red Bull maakte immers heel wat strategische fouten, stelde de Nederlander. Leren en vooruitkijken, leek het devies te zijn.

En dat zou McLaren ook moeten doen. Natuurlijk, Norris heeft inmiddels (gelukkig) aangegeven dat de rust bij hem is teruggekeerd, maar het team moest en zou toch nog even een sneer uitdelen. Het laat wel zien dat McLaren weer moet wennen aan een felle strijd om de overwinning en de titel. Het team is eindelijk opgeklommen uit een diep dal, wat op zichzelf een zege is voor de sport. Er komt echter wel veel meer bij kijken om kampioen te worden. Verstappen laat zien hoe je je ervaring gebruikt en op deze manier zorgt McLaren er zelf juist voor dat er een bittere, vervelende strijd kan ontstaan. Red Bull weet hoe ze dat varkentje moeten wassen, McLaren moet dat nog bewijzen. 

Ook interessant:

Verstappen en Norris trekken conclusie: vriendschap in F1 een illusie

Natuurlijk gooien we in dé F1-podcast de schuldvraag nog maar eens op. Hoe kijken de heren Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk naar het gebeuren tussen Max Verstappen en Lando Norris op de Red Bull Ring, zowel op als naast de baan?

Bekijk je podcast liever op YouTube, klik dan hier!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership