Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Renault F1

Motorleverancier woedend op Renault: "Grote zorgen over de toekomst"

Het aangekondigde vertrek van Renault uit de Formule 1 heeft in Frankrijk tot woedende reacties geleid. Een andere grote Franse motorleverancier, Mecachrome, is niet te spreken over de handelswijze van Renault.

Renault logo
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De kogel is na maanden van overleggen alsnog door de kerk: Renault verlaat de Formule 1 aan het einde van 2025 als motorleverancier. Het fabrieksteam van Alpine zal dus per 2026 niet langer door het leven gaan als fabrieksteam, maar als klantenteam van waarschijnlijk Mercedes. Over een ander onderdeel van Renault is nog minder bekend, want ook voor de juniorklassen is Renault een belangrijke partner.

Vele juniorklassen, waaronder de Formule 2 en Formule 3, maken momenteel gebruik van Mecachrome-motoren. De Franse fabrikant werkt daarin nauw samen met Renault/Alpine. Waar de medewerkers van Renault/Alpine al niet te spreken waren over de gang van zaken, laten nu ook de medewerkers van Mecachrome van zich horen. Zij hebben namelijk signalen gekregen dat Renault ook de samenwerking met hun fabriek wil terugbrengen om zo kosten te besparen.

Stéphane Carré reageert namens Force Ouvrière, een van de grootste vakbonden van Frankrijk, bij France Blue: "Het RE26-project (Het F1-motorproject voor 2026 red.) wordt stilgelegd. Dit betekent dat de mensen ergens anders moeten worden ingedeeld. Hij (de voorzitter van Mecachrome Christian Cornille) heeft voorlopig niet gesproken over ontslagen." Je zou zeggen dat dat goed nieuws is voor de motorfabrikant, maar volgens Carré is het zeer goed mogelijk dat het vertrek van Renault uit de Formule 1 ook gevolgen gaat hebben voor die andere motorleverancier uit Frankrijk: "Renault heeft al geprobeerd om de LMDh-motoren (de motoren van het Hypercar-programma in het WEC) terug te halen, die ze gebruiken in bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans."

"Ze hebben ook al contact opgenomen om de Formule 2- en Formule 3-contracten van ons over te nemen. We maken ons daarom grote zorgen over de toekomst, want dat zou nog meer gevolgen voor ons hebben." Toch zal het vertrek van Renault niet het einde van de wereld zijn voor Mecachrome. De Franse fabrikant was in het ver verleden zelf actief als motorleverancier in de Formule 1, maar focust zich tegenwoordig grotendeels op het bouwen van motoren voor de lucht- en ruimtevaart. Personeelsvertegenwoordiger Maxime Sauvé spreekt wel van een dreun die Renault heeft uitgedeeld: "Gelukkig hebben we meerdere activiteiten, maar deze beslissing van Renault is een harde klap voor onze fabriek. De reorganisatie die nu doorgevoerd gaat worden zal geen makkelijke opgave zijn."

Ook interessant:

De titelstrijd in de Formule 1 nadert de ontknoping. Max Verstappen moet in de laatste zes races een voorsprong van 52 punten verdedigen op Lando Norris, die steeds dichter naar de wereldkampioen toe kruipt. Maar Verstappen lijkt niet echt te kunnen rekenen op steun van Sergio Perez, toch?! Joris Mosterdijk, Ruud Dimmers en Tom Coronel bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Praat mee!

Viaplay
x