Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Emilia-Romagna 2023

Na dramatische afgelasting hoopt Imola op extra F1-race

In mei 2023 werd de Grand Prix van Emilia-Romagna afgelast door het noodweer en de gevolgen die dit had voor de regio waar het circuit gelegen is. Naar omstandigheden gaat alles beter in de befaamde Italiaanse regio Emilia-Romagna maar nog altijd hebben veel mensen die wonen in het gebied last van de opgelopen schade. Het noodweer had logischerwijs ook gevolgen voor de GP waarop we terugblikken met Gian Carlo Minardi.

Minardi 019 1024x683 1
Interview
Naar nieuwsoverzicht © minardi.it

De Historic Minardi Days staan weer voor de deur en daarom is het een goed moment om weer eens te spreken met Gian Carlo Minardi, oprichter van zijn eigen Formule 1-team waarvoor onder meer Jos Verstappen uitkwam. Tegenwoordig werkt Minardi voor de FIA en is hij president van het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari-circuit in Imola. Het is de baan waarop eerder dit jaar de Grand Prix van Emilia-Romagna verreden had moeten worden. Had, want uiteindelijk ging de race door de vreselijke weersomstandigheden in die regio niet door.

Iedereen is het over eens dat de juiste beslissing werd genomen door de Grand Prix van Emilia-Romagna te cancelen, maar voor de regio had deze beslissing wel enorme gevolgen. "Zelf hebben we heel veel geluk gehad dat het circuit geen schade heeft geleden, maar dat geldt niet voor de rest van de regio. Bijvoorbeeld in Faenza heeft men toen heel veel schade opgelopen en dit heeft grote gevolgen gehad voor de lokale bevolking. We hebben in die periode al meteen heel veel steun proberen te geven, met verschillende stichtingen die we hebben, met mensen die gepassioneerde racers zijn. De mensen waarmee we hebben samengewerkt ben ik nog altijd heel dankbaar."

"Samen hebben we veel mensen in de regio kunnen helpen en ondersteunen. Dat is nog altijd nodig want er zijn veel ondernemingen die zoveel schade hebben geleden, dat ze zelfs niet meer open zijn gegaan. Langzamerhand wordt daardoor pas duidelijk wat de echte schade is voor de mensen en de regio en die is zeer groot", laat de overduidelijk emotioneel betrokken Minardi weten in gesprek met RacingNews365.

"We hopen daarom ook in de toekomst op een 'extra' Grand Prix. Nu hebben we namelijk een contract tot en met 2025, maar we zouden de GP heel graag ook in 2026 organiseren. Zodoende zouden we gezamenlijk iets terug kunnen doen voor de regio, want die houdt veel geld over aan een F1-race. Het gaat daarbij voor de regio jaarlijks om zo'n 270 miljoen euro dat dankzij de F1-race binnenstroomt. Zodoende geeft de race dus een grote boost aan de regio, waarin ook het Italiaanse Motor Valley zich heeft gevestigd." Motor Valley is een regio binnen Emilia-Romagna waarin grote merken als Ferrari, Lamborghini en Ducati zijn ontstaan.

Het interview gaat verder onder de foto van het wereldberoemde circuit.

			© XPB
	© XPB

Historic Minardi Days 2023

De inmiddels 75-jarige Minardi beseft dat de race dit jaar niet ingehaald kan worden door de overvolle agenda van de Formule 1, maar zet dus vooral in op een extra/vervangende editie in 2026: "Volgend jaar wordt een onwijs druk jaar voor ons, doordat bijvoorbeeld ook het WEC zal racen op ons circuit. Het wordt zo druk dat we nu al keihard aan het werk zijn voor de races die volgend jaar zullen plaatsvinden op het circuit. We zijn gepassioneerd en organiseren alles zo perfect mogelijk, en juist om die reden zijn we nu al in de voorbereiding op de volgende grote evenementen."

Het eerste grote evenement dat op de kaart staat, zijn de befaamde Historic Minardi Days, die plaats zullen vinden op 26 en 27 augustus. Een 'must see' voor de racefan die op die dagen op vakantie mocht zijn in Italië! "Ook dit jaar hebben we weer een heel mooi programma gemaakt voor de Historic Minardi Days, waarbij vele grote voormalige F1-coureurs acte de présence zullen geven. De unieke kans is er ook voor mensen om een bezoek te brengen aan de paddock en zo de coureurs en beroemde bolides van dichtbij te kunnen zien. We hebben een daarnaast een Motor Festival georganiseerd, waarbij we terug gaan in de tijd en bijvoorbeeld terugblikken op de allereerste overwinning van Enzo Ferrari. Zo proberen we een geweldige ervaring te creëren voor de fans. Hopelijk krijgen we ook te maken met goed weer!"

Iets dat goed moet komen. Ondanks het noodweer in mei van dit jaar in de regio Emilia-Romagna staat de regio normaal gesproken juist bekend om het goede weer en de lekkere gerechten uit de eigen regio die men te bieden heeft. Mocht je in de buurt zijn, moet je de Minardi Days zeker niet aan je voorbij laten gaan!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Gerucht 'Mercedes gaat Verstappen recordcontract aanbieden'