Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally 2021

Nederlandse truckers en grote titelfavoriet verliezen tijd in Dakar

Als laatste categorie zijn ook de Dakar-trucks begonnen aan de 2021-editie van de befaamde rally. Van de Nederlanders ging Gert Huzink voortvarend van start, maar helaas kwam hij in de problemen.

Sotnikov
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Net als tijdens de proloog heeft Gert Huzink tijdens de eerste Dakar-etappe van zich laten gelden. Aan het begin van de etappe, waarvan het getimede deel over 277 kilometer werd verreden over een heuvelachtige route met veel dreigende stenen op de weg, deed hij meteen vooraan mee om de knikkers.

Door zijn constantheid rukte hij na 177 van de 277 kilometer op naar de derde plaats, op slechts twee minuten van het Russische KAMAZ-geweld. Mardeev en Sotnikov namen het stokje over van de MAZ-coureurs, die tijdens de proloog nog de snelste waren.

De derede KAMAZ-coureur, regerende Dakar-kampioen bij de trucks, Karginov, kende echter een dag vol problemen. Hij stond meerdere keren stil en moest reparaties uitvoeren aan zijn bolide. Hij gaat veel tijd verliezen op zijn teamgenoten, die tegelijkertijd zijn grote concurrenten zijn.

In de laatste honderd kilometer van de eerste proef sloeg het noodlot helaas toe voor de nog zo sterk gestarte Huzink, die door een eigenwijze krik veel tijd verloor bij het verwisselen van een lekke band. Zijn achterstand liep van twee minuten plots op naar ruim drie kwartier, waardoor hij de topfavorieten meteen uit het zicht verliest. Hij kwam als dertiende binnen.

Hij was niet de enige die in het slot van de openingsetappe problemen ervoer. Ook Mardeev, die daarvoor nog ruim aan de leiding ging, kende problemen en verloor tijd: ruim 25 minuten. Sotnikov won daardoor de etappe met een ruime voorsprong op Loprais en teamgenoot Shibalov.

Het merendeel van de andere Nederlanders balanceerden ergens tussen de top tien. Van den Heuvel, Van den Brink, De Baar en De Groot deden het dan ook zeker niet slecht. Van den Brink kwam binnen op ruim 21 minuten achter de etappewinnaar en Van den Heuvel op ongeveer 34 minuten. De rest van de Nederlanders moeten op dit moment nog over de finish komen.

Check de uitslag van de etappe bij de trucks, deze wordt bijgewerkt zodra dat kan.

Uitslag Dakar Rally etappe 1 trucks

# Coureur Merk Tijd
1. Sotnikov KAMAZ 03:17.50
2. Loprais PRAGA + 00:07.56
3. Shibalov KAMAZ + 00:08.07
4. Viazovich MAZ + 00:10.45
5. Macik Iveco + 00:12.58
8. Van den Brink Renault + 00:21.39
11. Van den Heuvel International + 00:34.12
13. Huzink Renault + 00:47.48
14. De Groot Iveco + 00:53.09
15. De Baar Renault + 01:01.56
20. Van Groningen Iveco + 01:25.19
21. Karginov KAMAZ + 01:31.26

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Dakar Rally 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP Hongarije Mogelijk code rood en extreme hitte tijdens GP Hongarije