Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

Newey: "Dacht dat Ron Dennis een hartaanval kreeg"

Adrian Newey maakte in de jaren '90 de overstap van het succesvolle team van Williams naar McLaren. Daar moest de topontwerper erg wennen aan de grillen van teambaas Ron Dennis, maar Newey zorgde op eigen wijze voor wat leven in de brouwerij.

Doordat Adrian Newey zijn contract opzegde bij Williams eind '96 moest de Brit enkele maanden wachten alvorens hij halverwege het seizoen '97 bij McLaren aan de slag mocht. Het team worstelde sinds het vertrek van Ayrton Senna en had sinds 1993 geen race meer gewonnen, terwijl Williams jaarlijks meestreed voor de titel.

Newey wist dat hem een grote uitdaging wachtte, maar zette alles op alles om in 1998 met een winnende bolide aan de start te verschijnen: "Ik begon in augustus '97 bij McLaren, wat erg laat was met het oog op het volgende seizoen. Voor '98 stonden grote reglementswijzigingen op het programma, maar ik stond al met twee-nul achter. Door deze wijzigingen kon ik ook niet voortborduren op het succes van de '97-bolide van Williams."

"Toen ik bij McLaren begon werkte ik als een gek om de verloren tijd goed te maken. Ik moest ook doorgronden wat de ontwerpers van McLaren tot op heden bedacht hadden. De basis van de auto voor het volgende jaar was er al, maar ik probeerde mijn ideeën zo goed mogelijk door te voeren."

Tekst gaat verder onder de foto.

Werken deed Newey in een ruimte die allerminst inspirerend en motiverend voor hem was. Binnen het McLaren van teambaas Ron Dennis was geen ruimte voor een kleurrijke en gezellige werkomgeving, maar de ontwerper nam het heft in eigen handen.

"Ik kreeg de kamer van voormalig ontwerper John Barnard. Een donkere kamer met weinig licht en donkere meubels. Het gaf mij het gevoel dat ik 's nachts aan het werk was. Ron nodigde me uit voor de Grand Prix van Hongarije, mijn eerste voor McLaren."

De Brit zag zijn kans schoon: "Ik gaf de mannen op de fabriek opdracht om mijn kamer compleet onder handen te nemen. 'Kunnen jullie de muren verven, de vloer vervangen en er een ander bureau neerzetten?'. Toen ik de maandag na de Hongaarse Grand Prix binnenkwam was de kamer deels blauw geverfd, maar het gaf een fijn en rustig gevoel."

Teambaas Ron Dennis kreeg de schrik van zijn leven toen hij de McLaren-fabriek bezocht. "Ron kwam 's avonds binnen en hij houdt totaal niet van verrassingen of dingen waar hij niets van af weet. Toen hij binnenkwam moest hij slikken. Zijn gezicht liep rood aan en ik dacht dat hij een hartaanval zou krijgen! Na dertig seconden liep hij weer weg. De facility manager kreeg op zijn donder en bij thuiskomst luchtte Dennis zijn hart bij zijn vrouw."

Het voetbalseizoen wordt zaterdag afgesloten met de Champions League finale

Wie wint de Champions League finale: Inter Milan of Manchester City? Win bij Unibet 100x jouw inzet als jouw favoriet wint!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 100x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen McLaren

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet
Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Breaking Verstappen deelt duidelijke mening over Hamilton: "Men zal me nu vast haten"