Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Nog één team in onzekerheid over motor voor 2026

In de Formule 1 gaat er vanaf 2026 flink wat veranderen als de nieuwe motorreglementen worden ingevoerd. Maar welk team gaat met welke motor rijden? Een team moet nog wat gesprekken gaan voeren...

Verstappen Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Wie in 2024 in de paddock van de Formule 1 rondloopt, zal zien dat er dit jaar (wederom) 'slechts' vier fabrikanten motoren leveren voor de Formule 1-bolides. Mercedes, Ferrari, Honda en Renault zijn de gelukkigen. Samen voorzien zij alle tien de teams van een krachtbron. Mercedes levert zelfs aan drie andere teams een motor: Aston Martin, McLaren en Williams.

In 2026 veranderen de reglementen voor onder meer het chassis en de motor van de Formule 1-wagens. Dit wordt gedaan om de sport aantrekkelijker te maken voor nieuwe motorfabrikanten en om de onderlinge verschillen tussen teams te verkleinen. De V6-motoren blijven, maar de MGU-H verdwijnt. Dit is een systeem in de motor dat verspilde warmte omzet naar elektrische energie. Om dit verlies op te vangen wordt de hybride-energie van de MGU-K vergroot naar 350 Kilowatt. Het vermogen van de auto's zou zo gelijk moeten blijven.

De eerste effecten van de nieuwe regels zijn direct merkbaar, want in 2026 zullen er zeker zes motorleveranciers vertegenwoordigd zijn in de Formule 1. Audi maakt zijn entree en ook Ford zullen we gaan zien. Ford gaat samenwerken met Red Bull.

Alle huidige teams op de grid zijn al zeker met welke motor zij vanaf 2026 gaan rijden, op eentje na. Haas rijdt al sinds haar komst met een Ferrari-motor, maar beschikt nog niet over een contract voor na 2026. De kans is groot dat de samenwerking wordt verlengd, maar zekerheid blijft voorlopig nog even uit.

Mogelijk zien we in 2026 ook een nieuw team op de grid in de Formule 1. Andretti wil zich graag bij de andere tien teams voegen. Het Amerikaanse team gaat in principe met een motor van General Motors rijden als ze al worden toegelaten. General Motors wil echter pas in 2028 toetreden, dus Andretti zou dan een paar jaar moeten overbruggen. Renault lijkt een gegadigde te zijn om Andretti te helpen, al moeten er eerst wel gesprekken plaatsvinden.

Bekijk hieronder het overzicht van de motorleverancier per team.

Motorleverancier per team vanaf 2026

Team Huidige motor Motor vanaf 2026
Red Bull Honda/Red Bull Powertrains Ford/Red Bull Powertrains
Mercedes Mercedes Mercedes
Ferrari Ferrari Ferrari
McLaren Mercedes Mercedes
Aston Martin Mercedes Honda
Alpine Renault Renault
Williams Mercedes Mercedes
AlphaTauri Honda/Red Bull Powertrains Ford/Red Bull Powertrains
Stake F1 Ferrari Audi
Haas Ferrari Ferrari ?
Andretti ? ---- Renault ?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"