Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Otmar Szafnauer

Ontslagen Alpine-teambaas keert om bijzondere reden terug in de F1-paddock

Otmar Szafnauer werd vorig jaar juli op straat gezet door Alpine, vanwege een verschil in inzicht. In Bahrein keerde hij terug in de Formule 1-paddock, maar niet in dienst bij een F1-team. Hij kwam langs om zijn nieuwe product te promoten. RacingNews365 sprak hem over zijn nieuwe avontuur.

Szafnauer Belgium 2023
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Otmar Szafnauer was tot vorig jaar juli aanwezig in de paddock als teambaas. Door de jaren heen stond hij aan het roer bij Force India, Aston Martin en Alpine. Vorig jaar werd hij halverwege het seizoen weggestuurd door de Franse renstal, nadat ze het niet eens konden worden over de manier waarop ze de toekomst aan moesten vliegen.

Driekwart jaar later keert hij weer terug in de paddock, maar niet om zich bij een F1-team te voegen. Nee, Szafnauer werkte het afgelopen jaar aan een service, die hij wil introduceren bij de verschillende teams in de paddock en ver daarbuiten. In een exclusief gesprek met RacingNews365 vertelt de Amerikaan over zijn project.

Tijdens zijn tijd als teambaas van Aston Martin raakte hij gefrustreerd door al het papierwerk dat kwam kijken bij het reizen van en naar de races met het hele F1-team. Dat kon makkelijker, zo was zijn idee. En dus ontwikkelde hij een app, genaamd Eventr.

De app is van Softpauer, een organisatie van Szafnauer. De app wordt gerund door CEO Alex Powell en is een 'digitaal reisschemasysteem ontwikkeld om zakelijke reizen te versimpelen, met on-the-go teammanagement en effectieve communicatie.

Geschikt voor grote groepen

"De software was initieel geschreven voor Aston Martin, om af te kunnen van alle geprinte reisschema's en om zaken interactiever te maken. Op je telefoon kan je via een app je reisschema erbij pakken", zo legt de Amerikaanse oud-teambaas uit.

Het klinkt op zich niet heel baanbrekend, een digitaal reisschema bijhouden via een app. Szafnauer legt uit dat zijn programma voor grote groepen, zoals F1-teams, goed van pas kan komen. Hij wijst op de chaos die reisschema's voor de team vaak zijn.

"Het zorgt ervoor dat je makkelijk op kan zoeken welke collega's er op jouw vlucht zitten, wie er in jouw huurauto zit en met wie je samen in een hotel verblijft. Vroeger hadden we hele boekwerken, tien pagina's, voor iedereen die op reis ging. Dan is het erg onoverzichtelijk en lastig om alles op te zoeken."

Nadat men intern bij Aston Martin van het systeem afstapte zodra Szafnauer vertrokken was, koos hij ervoor om de software verder te ontwikkelen en breder te maken, zodat meer dan alleen F1-teams ervan kunnen profiteren.

"Aston Martin heeft het een jaar gebruikt, maar toen ik het team verliet zijn ze er om een of andere reden weer vanaf gestapt. Dus toen dachten we: 'Oké, waarom breiden we de app niet uit zodat deze niet alleen voor Aston Martin, maar ook voor een ander F1-team, een rugbyteam, voetbalteam of wat dan ook geschikt is?"

Verkooppraatjes

En zo geschiedde. In Bahrein probeerde Szafnauer afgelopen weekend de andere F1-teams, maar ook F2-teams en andere partijen te overtuigen van het nut van de app. F2-team Hitech is al een klant en ironisch genoeg is ook zijn voormalig werkgever Alpine aan de slag gegaan met de app. Er waren wat kleine succesjes, want Red Bull, Ferrari, Pirelli, Sky Sports en enkele F2-teams overwegen om het systeem in gebruik te nemen.

Op dit moment kunnen groepen van acht personen de app gratis inzetten, maar als de groep groter is dan acht personen, moet ervoor betaald worden. Szafnauer wil ook andere markten aanboren, nadat zijn zoon hem op ideeën bracht.

Zoonlief is namelijk een golfer in Amerika en maakt deel uit van een 'Division one college (vergelijkbaar met een Hogeschool in Nederland, red.) team. "Daar zijn er ongeveer 1000 van in de Verenigde Staten, en elk college heeft zijn eigen American Football-, lacrosse-, roei-, voetbal-, golfteam en ga zo maar door."

"Al die teams moeten reizen, want ze spelen tegen andere scholen, dus mijn zoon zei dat ik dit aan zijn coach moest laten zien, want iedereen van zijn generatie gebruikt tegenwoordig zijn telefoon. Van papier is geen sprake meer. En daar heeft hij gelijk in, dus ik moet al die universiteiten gaan benaderen. Dat is veel werk, maar als er eentje hapt, dan happen er twee, en dan gaat het balletje rollen", aldus Szafnauer.

Ook interessant:

Concurrentie Verstappen een illusie armer na galavoorstelling

Daar is 'ie weer! De nieuwste F1-podcast van RN365. Natuurlijk over de weergaloze GP van Bahrein van Max Verstappen, maar er gebeurde nog veel meer. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het allemaal! Beluister 'm hieronder.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo keihard gestraft na GP China