Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ayrton Senna

Orsi over Senna: "Ik mis vooral mijn beste vriend"

Het is vandaag 30 jaar geleden dat Ayrton Senna na een crash op het circuit van Imola het leven liet. RacingNews365 sprak met voormalig-F1-fotograaf en vriend van Senna, Angelo Orsi.

Senna Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBImages

Angelo Orsi leerde Ayrton Senna al kennen tijdens de Formule 3-periode van de jonge Braziliaan, een ontmoeting die de voormalig fotograaf niet snel zal vergeten: "Een vriend van me introduceerde me aan Ayrton na afloop van de Formule 3-race in Engeland. Natuurlijk werd me verteld dat deze jongen heel speciaal was en dat hij het zou gaan maken in de Formule 1. Die verhalen krijg je als fotograaf echter vaak te horen, dus hechtte ik daar niet zoveel waarde aan."

"Toen Senna zichzelf aan me voorstelde, veranderde mijn mening echter. Hij gaf me een stevige hand, vertelde me zijn naam en zei dat hij na het winnen van de wereldtitel in de Formule 3 ook de titel in de Formule 1 zou veroveren. Hij zei me dat ze in de Formule 1 in zijn eerste jaar direct rekening moesten gaan houden met hem. Die woorden maakten indruk op me, Ayrton was toen namelijk nog maar een jong ventje, maar hij was al zeer zelfverzekerd."

Na de eerste ontmoeting ontstond er direct een band tussen de twee. "Ayrton vroeg me direct of ik de foto’s die ik van hem maakte kon doorsturen naar hem. Hij zorgde er dan voor dat de foto’s terechtkwamen bij de Braziliaanse journalisten. Voor hen was het namelijk te duur om naar de races te komen. Dat vond Ayrton zeer vervelend en vandaar dat hij er zelf voor zorgde dat de Braziliaanse pers toch over de Formule 1 kon schrijven en over beeldmateriaal beschikte", aldus Orsi, die steeds meer aanvoelde dat hij met een apart persoon te maken had.

Tekst gaat door onder de foto

			© Photo4
	© Photo4

"Dat een coureur over zoiets überhaupt nadacht vond ik al heel speciaal en hoe meer we met elkaar omgingen, hoe meer dat ik zag dat hij écht een goed persoon was. Ayrton had een ontzettend groot hart en dacht altijd aan anderen. Natuurlijk had ik een speciale band met hem, maar vergeet niet dat hij ook voor de andere journalisten altijd ruim de tijd nam. Op de donderdag voorafgaand aan een Grand Prix sprak hij net als alle andere coureurs in een algemene persconferentie. Daarna ging hij echter apart zitten met de Duitse pers, de Braziliaanse pers, de Engelse pers en dan nog eens met de Italiaanse pers. Dat zijn dingen die je je nu niet meer kunt voorstellen!"

Het was een ontzettend mooie tijd met Senna, en vanuit het niets was het voorbij.

- Angelo Orsi

Het zijn slechts enkele kleine herinneringen die Orsi heeft overgehouden aan zijn vriendschap met Senna, die zijn vriend bovenal erg mist: "Er zijn zoveel mooie herinneringen die ik aan hem heb, aangezien ik zolang met hem ben opgetrokken. De dagen in Brazilië met zijn familie, de ontelbare keren dat we gingen voetballen, uiteten of naar de discotheek gingen, ik zal ze nooit meer vergeten."

"Vooral omdat hij altijd zo normaal bleef en ontzettend gepassioneerd was voor de sport. Op de donderdag maakt we bijvoorbeeld altijd een ‘trackwalk’. Dan gaf hij mij advies over waar ik moest gaan staan om mooie foto’s te kunnen maken, maar stond hij ook open voor mijn adviezen. Ik vertelde hem dan welke lijnen andere coureurs reden in bepaalde bochten of over bepaalde situaties die hadden plaats gevonden. Hij nam dat op als een spons en probeerde er zijn voordeel mee te doen tijdens het weekend."

"Als ik aan die dingen terug denk, dan mis ik hem weer heel erg. Het was een ontzettend mooie tijd en vanuit het niets was het voorbij. Dat zal me altijd bij blijven en met mij vele anderen. Ik kom nog regelmatig op het circuit in Imola, omdat ik in de buurt van het circuit woon. Elke week zie ik dat er weer nieuwe fans zijn geweest vanuit werkelijk elke uithoek van de wereld. Dat is echt ongelooflijk en het zegt volgens mij alles over Senna, want er is geen andere coureur die dezelfde emoties losmaakt bij de fans zoals hij."

Dit interview verscheen eerder al op RacingNews365 en is geactualiseerd nu het vandaag precies 30 jaar geleden is dat Ayrton Senna overleed.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco