Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
George Russell

Russell heeft ontluisterende boodschap voor Mercedes: "Niet verrassend dat we in deze positie zijn gekomen"

Daar waar George Russell had gehoopt om voor de overwinningen te vechten in de Mercedes, komt hij ook in zijn derde seizoen bedrogen uit. Het Duitse merk heeft in de winter te veel gecompenseerd en dus zullen ze nu genoegen moeten nemen met de achterstand ten opzichte van de concurrentie.

Russ
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mercedes kent een dramatische start van 2024 met een vierde plek in het constructeurskampioenschap. De achterstand op nummer drie McLaren is al zestig punten, terwijl de voorsprong op Aston Martin 'slechts' achttien punten is. Al is het zeker niet het eerste jaar dat Mercedes er niet bij zit, want al sinds de herinvoering van ground effect aan het begin van 2022 kan het team amper potten breken.

De verandering van de reglementen van 2022 weerhield George Russell er namelijk van om, net zoals voorgangers Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Valtteri Bottas, te genieten van de dominantie van de Duitse renstal. Zijn optreden tijdens de Grand Prix van Sakhir van 2020 was haast de enige uitzondering: hij verving daar zijn huidige teamgenoot en maakte nog kans om er met de overwinning vandoor te gaan, maar uiteindelijk mocht het niet baten.

De 26-jarige slaagde er tot dusver al wel in om als racewinnaar over de streep te komen, maar het team was verder niet in staat om de strijd aan te gaan met Red Bull Racing. Het team uit Milton Keynes heeft, sinds de herinvoering van de ground effect-reglementen, alle titels binnengesleept. Mercedes lijkt ondertussen steeds verder terug te zakken ten opzichte van de derde plaats van 2022 en tweede plaats van vorig seizoen.

'We zijn gewoon te ver de verkeerde kant op gegaan'

Russell zegt tegenover onder meer RacingNews365 dat er op dit moment niet veel meer in lijkt te zitten. "Als team moeten we gaan accepteren dat we op de zevende à achtste plek staan. Vorig seizoen hadden we al bepaalde problemen, maar het team heeft hard gewerkt om die problemen te verhelpen. Ik denk alleen dat we daarmee te hard van stapel zijn gelopen, dus ik vind het niet verrassend dat we in deze positie terecht zijn gekomen."

Het team uit Brackley koos er aanvankelijk voor om met het unieke zero pod-concept te beginnen aan het nieuwe tijdperk met de ground effect-reglementen, maar liet die filosofie halverwege 2023 alweer los, omdat al snel bleek dat het concept op de lange termijn geen vruchten af zou werpen. Tijdens de winterstop in aanloop naar 2024 werd het concept weer overhoop gegooid, maar ten opzichte van vorig seizoen is het er niet beter op geworden.

Mercedes staat nu zelfs achter Ferrari en McLaren. Russell is daarom ook van mening dat het team te ver in de tegenovergestelde richting heeft gewerkt in een poging om de problemen van de voorgaande bolides recht te trekken. "Lewis (Hamilton, red.) en ik hadden vorig jaar vooral last van die verschrikkelijke achterkant, maar nu hebben we ineens moeite om de auto in langzamere bochten te draaien. De voorkant lijkt het nu juist te begeven, dus ik denk dat we gewoon te ver de verkeerde kant op zijn gegaan wat ontwikkeling betreft. We moeten nu echt een middenweg gaan vinden."

Ook interessant:

Met de Grand Prix van Emilia-Romagna (Imola) staat alweer race nummer zeven op het programma van dit Formule 1-seizoen. Kan Max Verstappen zich revancheren en opnieuw de overwinning naar zich toetrekken of weet de concurrentie opnieuw de strijd aan te gaan met Red Bull? Dit en nog veel en veel meer in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Wil je de podcast liever bekijken? Dat kan hier op ons YouTube-kanaal!

Praat mee!

Viaplay
x
Silly Season 'Sainz ziet opnieuw belangrijke optie voor 2025 wegvallen'