Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar

Sainz winnaar Dakar Rally 2020

Carlos Sainz heeft de Dakar Rally voor de derde maal in zijn carrière op zijn naam geschreven. De 57-jarige coureur presteerde gedurende twee weken het meest constant en wist daarmee de illustere rally raid-titel op te eisen.

Zo volg je de Dakar Rally 2023 op TV | Dakar RTL
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

De Dakar Rally van 2020 is gewonnen door Carlos Sainz in zijn Mini, ondanks dat hij in de slotetappe nog enkele minuten toegaf op rivaal Nasser Al-Attiyah. De Spaanse coureur kwam in de laatste etappe op ongeveer vier minuten van proefwinnaar Al-Attiyah over de eindmeet, maar behield daarmee wel de leiding in het klassement.

Al-Attiyah drukte al vroeg in de laatste etappe zijn stempel, door al bij het eerste meetpunt weg te rijden bij concurrenten Sainz en Stephane Peterhansel. Al-Attiyah deed precies wat hij moest doen om nog enige kans te maken op de eindzege, maar het mocht niet zo zijn voor de Toyota-coureur. Al-Attiyah moet genoegen nemen met een tweede plaats in het klassement, al is het verschil met 6,5 minuut maar klein.

Peterhansel, die eveneens nog kans maakte op de eindoverwinning, verloor net als Sainz enkele minuten op etappewinnaar Al-Attiyah en legt beslag op de derde en laatste podiumplaats. Peterhansel gaf in het klassement uiteindelijk tien minuten toe op teamgenoot Sainz.

De Best geklasseerde Nederlander in de Dakar Rally van 2020 is Bernhard ten Brinke. De Toyota-coureur, teamgenoot van Al-Attiyah, was in de ingekorte proef een kleine vijf minuten langzamer dan Al-Attiyah en verzekerde zich van een solide zevende plaats in het klassement. Ten Brinke houdt teamgenoot Fernando Alonso daarmee op afstand, de voormalig Formule 1-coureur sluit zijn eerste Dakar af als twaalfde op ruim 4,5 uur.

Achter Ten Brinke was Erik van Loon de beste Nederlander. Van Loon kwam als dertiende over de streep, waarmee hij een 25ste positie in het klassement scoort. Tim en Tom Coronel kwamen tot de 27ste positie in de eindstand. De tweeling sloot de laatste proef af als 29ste.

Eindstand klassement Dakar Rally (auto's)

Positie Coureur Achterstand
1. Carlos Sainz
2. Nasser Al-Attiyah + 06:21
3. Stephane Peterhansel + 09:58
4. Yazeed Al Rajhi + 49:10
5. Giniel de Villiers + 01:07:49
7. Bernhard ten Brinke + 01:18:34
12. Fernando Alonso + 04:42:47
25. Erik van Loon + 11:08:07
27. Tim/Tom Coronel + 11:46:35

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'