Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Straf geëist voor FIA na 'onaanvaardbare' actie in Red Bull-zaak: "Dat zou zelfs crimineel zijn!"

Hoe konden de concurrenten van Red Bull al weten dat het team zich niet aan de budgetlimiet zou hebben gehouden? Dat vraagt Ralf Schumacher zich ook af en hij eist dan ook volledige transparantie en een toepasselijke straf voor de FIA zelf.

In aanloop naar het Grand Prix-weekend in Singapore publiceerden Italiaanse en Duitse media stukken over vermeende overtredingen van de financiële regels van Red Bull en Aston Martin in 2021. In dat stuk zaten al meningen van Mercedes en Ferrari verwerkt, die gepikeerd waren over de mogelijke overtreding van Red Bull. Het team van Max Verstappen werd naar eigen verrast en wast haar handen tot op de dag van vandaag in onschuld. Zelfs nu afgelopen maandag naar buiten kwam dat Red Bull de budgetlimiet had overtreden. Ferrari en Mercedes eisten de afgelopen anderhalve week al harde straffen voor hun concurrent. Ralf Schumacher wil ook een straf zien voor Red Bull, mits ze inderdaad in overtreding zijn. "Als dat echt het geval is, dan moet de FIA het team proportioneel straffen", aldus de Duitser in gesprek met F1 Insider.

Lek bij FIA zit Schumacher dwars

Maar waar Schumacher zich vooral aan stoort, is dat de informatie al deels op straat lag voordat Red Bull er over werd geïnformeerd en voordat er publiekelijk over werd gecommuniceerd. Dat mag volgens hem niet gebeuren. 4 "De dames en heren van de FIA moeten nu een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar hoe dit mogelijk is. Wat de FIA heeft gedaan is onaanvaardbaar", zucht hij. Volgens Schumacher zou het in een andere context zelfs crimineel zijn als dit soort zaken op straat kwamen te liggen. "Stel je voor dat het ministerie van Financiën bepaalde bedrijven op de hoogte zou stellen van onderzoeken naar hun concurrenten! Dat zou zelfs crimineel zijn", hekelt hij. De voormalig coureur wil dan ook opheldering van de FIA en ook de autosportbond moet volgens hem op de vingers worden getikt. "Alles moet transparant openbaar worden gemaakt en in het geval van een overtreding moeten de dames en heren van de FIA ook worden gestraft!"

Viaplay
Pos. Coureur Punten
Pos. Team Punten
Volledige stand
x
Breaking De salarissen van de F1-coureurs in 2024