Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meerā€¦
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

Strijdlustige VeeKay wurmt zich met bijzondere strategie naar de dertiende plek in Toronto

De tiende IndyCar-race van het jaar is een prooi geworden voor de Nieuw-Zeelander Scott Dixon. Hij wist Colton Herta en Felix Rosenqvist voor te blijven. Rinus VeeKay moest van ver komen en bleef steken op de dertiende plek. Toch is hij tevreden.

Na een moeizame start van het IndyCar-weekend - Rinus VeeKay en zijn team Ed Carpenter Racing hadden moeite om de juiste afstelling te vinden - kwalificeerde de Nederlander zich als twintigste voor de Grand Prix van Toronto. Op weg naar de zondagse straatrace voerde hij echter nog wat wijzigingen door aan zijn set-up, waardoor VeeKay er vol goede moed aan begon. Op zondagochtend was hij immers de snelste in de warm-up voor de race.

Samen met zijn team koos VeeKay voor een alternatieve strategie tijdens de race in Toronto. Daar waar de mannen vooraan het veld op het zachte rubber begonnen, koos VeeKay voor het zwarte, hardere rubber (er zijn in IndyCar maar twee soorten droogweerbanden) en dus een lange eerste stint.

P13 voor VeeKay

Het zorgde er zelfs voor dat VeeKay twee maal aan de leiding ging van de race. In het slot van de race was hij samen met zijn teamgenoot de enige die niet naar binnen ging voor zijn laatste pitstop toen de safety car de baan op kwam. Zijn teamgenoot vormde toen een buffer om de rest op te houden bij de herstart, waardoor VeeKay een kleine voorsprong kon nemen. Uiteindelijk ging VeeKay bij de daaropvolgende safety car wel naar binnen.

Aan het einde van de race reed hij op de dertiende plek, maar wist hij zijn zachtere banden - over het algemeen in Toronto niet erg geliefd door de coureurs - niet goed genoeg aan de praat te krijgen om nog terrein goed te maken. De dertiende plek was dan ook het eindstation voor VeeKay. Wel wist hij zich tijdens de race met enkele gewaagde inhaalacties voorbij enkele concurrenten te wurmen, zoals bijvoorbeeld Romain Grosjean, te zien in de video hieronder.

De overwinning was voor de Nieuw-Zeelander Scott Dixon, zijn 52e in de IndyCar-geschiedenis. Bovendien was het het 18e seizoen op rij dat hij een race wist te winnen, waarmee hij zijn eigen record van 17 seizoenen wist aan te scherpen. Op de lijst met de meeste overwinning aller tijden staat Dixon nu op een gedeelde tweede plek, samen met legende Mario Andretti. Alleen A.J. Foyt heeft er meer en staat op 67.

VeeKay tevreden

Door zijn dertiende plek in Toronto handhaaft hij zich op P12 in het kampioenschap, met zicht op de top tien. De man uit Hoofddorp is tevreden met zijn zondag. "Dertiende is, gezien de omstandigheden, prima", vertelt VeeKay vanuit Canada. "Natuurlijk: ik wil het liefst vooraan finishen. Maar vandaag moest ik vanaf een twintigste startplaats komen en reed ik op een alternatieve strategie. Door de vele neutralisaties kwam die strategie niet goed tot zijn recht. Om dan alsnog zeven tegenstanders in te halen, is prettig."

"Soms ben je ziek van een zesde plaats en soms ben je blij met P13. Gezien het raceverloop zat er niet meer in", analyseert VeeKay. "Zonder die laatste caution kan ik nog meestrijden voor de plekken zeven, acht. Maar doordat het veld zo dichtbij elkaar werd gebracht, moest ik het na mijn laatste pitstop vanaf P15 zien te doen. De stint was net iets te lang voor de zachte rode band, maar we konden niet langer buiten blijven, omdat de herstart immers alweer aanstaande was."

"Al met al ben ik tevreden over mijn eigen prestaties. Ik heb kunnen knokken, mensen ingehaald en ervaring opgedaan over het racen op dit stratencircuit. Vergeet niet dat dit mijn eerste IndyCar-race in Toronto was. Vergaarde data vanuit Indy Lights hebben geen enkele waarde. Gelukkig heb ik dit weekend een goede baseline kunnen leggen voor de race in 2023. Volgend jaar ga ik op deze baan voor een podiumplaats!", besluit VeeKay strijdvaardig.

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen