Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar

Sunderland steelt dagoverwinning Dakar in slotfase

De vierde etappe van de Dakar Rally van 2020 heeft een bijzonder einde gekregen dankzij Sam Sunderland. De Britse KTM-rijder draaide de gashendel extra open in de slotfase om de zege weg te kapen voor de neus van Jose Ignacio Cornejo.

Sam Sunderland Dakar 2020
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © DPPI / Red Bull Content Pool

Na een sensationeel einde van de vierde etappe van de Dakar Rally is het niet Jose Ignacio Cornejo maar Sam Sunderland die met de dagzege aan de haal is gegaan. De Britse rijder, uitkomend voor het fabrieksteam van KTM, griste op de valreep de overwinning weg voor de neus van de Chileen, die zodoende op een haar na zijn eerste etappezege aan zich voorbij zag gaan. Cornejo kwam uiteindelijk elf seconden te kort op Sunderland.

Het was een prestatie van jewelste dat Sunderland de overwinning wist te bezegelen. De KTM-rijder reed de gehele proef buiten de top vijf op enkele minuten achterstand van de leider, maar wist in de laatste kilometers twee minuten goed te maken om de winst te kunnen pakken. Cornejo dacht lange tijd zijn eerste Dakar-zege in handen te hebben, maar werd beroofd door Sunderland. De Brit startte vanochtend ongeveer een half uur nadat Cornejo vertrok.

Desalniettemin mag het fabrieksteam van Honda, waarvoor Cornejo uitkomt, tevreden zijn met de prestaties op de vierde dag. Kevin Benavides kwam namelijk op 46 seconden van de winnaar over de streep en wist daarmee de derde plaats te pakken. Ondanks een matige dag van Ricky Brabec, die achtste werd in de proef, behoudt de Amerikaan de leiding in het klassement. Honda blijft tevens in bezit van de drie podiumplaatsen in het klassement: Brabec gaat aan kop met achter hem Benavides en Cornejo op respectievelijk 2m30s en 8m31s.

Regerend Dakar-kampioen Toby Price kende een mindere dag. De Australiër hield de schade echter beperkt en kwam als vijfde over de lijn, op ruim drie minuten van de winnaar. Price bezet daarmee de vierde positie in het klassement, voor teamgenoot en dagwinnaar Sunderland.

Naast winnaar Sunderland en Cornejo blonk in de vierde etappe met name Paulo Goncalves uit tijdens de proef. Goncalves, die op dag drie ten val kwam en tien uur aan tijd verloor, finishte de rit richting Al-Ula als vijfde.

De vierde etappe betekende tevens het einde voor Yamaha-rijder Xavier de Soultrait. De Soultrait, die gisteren zwaar ten val kwam, besloot de rit niet af te maken en reed zijn motor naar de zijlijn. Joan Barreda raakte in de listige vierde etappe de controle kwijt en crashte na ongeveer 270 kilometer. Hij kon de proef wel afmaken, maar verloor ruim zeventien minuten.

Klassement motoren na vierde etappe

Plaats Rijder Achterstand
1. Ricky Brabec -
2. Kevin Benavides 2m30s
3. Jose Ignacio Cornejo 8m31s (+ 1 min. penalty)
4. Toby Price 12m09s (+ 2 min. penalty)
5. Sam Sunderland 14m11s

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Coronel Diep onder de indruk na onthulling Verstappen: "Ga dan met één oog dicht rijden!"