Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Franz Tost

Tost exclusief: waarom de AlphaTauri-teambaas zich slecht voelt in de zomerstop

AlphaTauri-teambaas Franz Tost is niet tevreden over de prestaties van zijn team in de eerste seizoenshelft. De Oostenrijker blikt in een exclusief interview met RacingNews365 terug op de eerste dertien races van het seizoen, waarin hij meer dalen dan pieken zag.

Gasly Schumacher Saudi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Met het ingaan van de zomerstop in de Formule 1 staat AlphaTauri op de achtste plaats in de constructeursstand. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda scoorden samen 27 punten in dertien races, iets wat voor teambaas Franz Tost veel te weinig is. Hij had meer verwacht van de Italiaanse renstal. In 2021 sloten ze het seizoen nog af op de zesde plaats.

Tost legt in een exclusief interview met RacingNews365 uit hoe de eerste seizoenshelft is verlopen voor het team. "De eerste helft heeft niet gebracht wat wij er zelf van hadden verwacht", zo is hij van mening. "We kregen veel problemen te verduren en de betrouwbaarheid was zoals verwacht. Tijdens de tests in Barcelona en in Bahrein verliep alles vlekkeloos, maar tijdens de eerste race vloog de batterij van Pierre's auto in de fik."

"Dat was uitvalbeurt nummer een. We moesten hierdoor direct een complete krachtbron en de batterij vervangen. Geen goede start van het seizoen dus. In de tweede race was het direct een probleem voor Yuki met de drivetrain." Tost keek verslagen toe, want AlphaTauri kon er maar weinig mee. "Niets van deze mankementen hadden iets met het team te maken. In ieder geval niet op operationeel niveau, want het waren gewoon geleverde onderdelen."

Na de dramatische start van het seizoen zag de AlphaTauri-teambaas nog wel een aantal prima races. "Er was altijd wel een van de coureurs die punten scoorde, maar daarna hadden we het weer zwaar. Eigenlijk hadden we sindsdien maar één hoogtepunt en dat was in Bakoe, de vijfde plaats voor Pierre. Samenvattend zou ik dus zeggen dat de eerste seizoenshelft onze verwachtingen niet heeft waargemaakt."

Tost baalt: "We zitten ver van onze doelen af"

Het doel bij AlphaTauri was duidelijk: de top vijf in de constructeursstand, dus een plek hoger dan de finishpositie van 2021. Met de achtste plaats is Tost zeker niet tevreden. "Het is altijd lastig als je de verwachtingen niet waar kan maken", vervolgt hij. "Ik hoop dat we alles nog op de rit krijgen voor de tweede helft van het seizoen."

Tost hoopt dat Gasly en Tsunoda hun portie pech nu wel hebben gehad. "Het zat ons regelmatig tegen tijdens de safety car of de virtual safety car. We hadden dan net een of twee ronden eerder een pitstop gemaakt. Het gebeurde ons een paar keer, maar gelukkig is het in de Formule 1 vaak zo dat het gedurende een seizoen zich uitbalanceert. Daarom hoop ik dat de tweede helft wat meer geluk brengt, maar we gaan het zien."

Hoe hij zich voelt over de situatie bij AlphaTauri? "Erg slecht, natuurlijk, want we hebben ons doel gesteld en we zitten er ver van af. Daarom ben ik in een slechte bui, maar we hebben genoeg meetings met alle betrokkenen om ons hier weer bovenop te krijgen", aldus de Oostenrijker.

Ook interessant:

Verstappen heeft daar de mokerslag aan Ferrari uitgedeeld

De zomerstop is ingegaan, maar de Formule 1-podcast van RacingNews365 gaat vrolijk door! In de eerste zomerspecial van de podcast blikken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk terug op de eerste seizoenshelft. Beluister hem hieronder!

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Forbidden

Weddenschappen Yuki Tsunoda

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

1 reactie

Viaplay
x
Tijdschema Afwijkend tijdschema Formule 1 GP Singapore 2022