Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Nyck de Vries

Tost staat nog altijd achter keuze voor De Vries

In Hongarije wordt er nog volop gesproken over het gedwongen afscheid van Nyck de Vries van de Formule 1. Ook AlphaTauri-teambaas Franz Tost laat zich horen.

De Vries
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije zagen we geen Nyck de Vries meer bij AlphaTauri. Het is Daniel Ricciardo die zijn rentree maakt in de Formule 1. De stoeltjeswissel houdt de gemoederen nog altijd bezig. Zo was onder meer Lewis Hamilton kritisch op de gemaakte keuze door Red Bull.

Teambaas Franz Tost van AlphaTauri kreeg in Hongarije de vraag of de keuze voor De Vries vorig jaar niet te snel werd gemaakt. Na zijn uitstekende debuutrace op Monza, waar hij Alexander Albon bij Williams verving en knap negende werd, kwam hij snel op de radar bij Red Bull/AlphaTauri. Een maand later werd bekend dat De Vries dit jaar zou gaan rijden bij AlphaTauri.

"Er was geen mogelijkheid om zijn prestaties beter te beoordelen, omdat hij niet méér races reed", blikt Tost terug bij onder meer RacingNews365. "Red Bull maakte de keuze en achteraf weet iedereen het beter. Op dat moment was het de juiste keuze."

5000 kilometer testen

Dat de keuze is gemaakt om De Vries weg te sturen en Ricciardo op zijn plek te zetten, was voor Tost ook lastig. "Hij had het niet makkelijk bij ons. De eerste helft van het seizoen is niet zo makkelijk, zeker niet voor een rookie. Omdat we dan op veel circuits racen die ze niet kennen, zoals Melbourne, Miami en Saoedi-Arabië. Daarna naar Bakoe waar een sprintrace is en er dus maar één vrije training is."

"Dit betekent dat als een jonge coureur tegenwoordig naar de Formule 1 komt, hij echt zo goed mogelijk voorbereid moet zijn. Voor mij betekent het dat hij minstens 5000 tot 6000 kilometer moet testen met een oude auto, zoals Alpine met Piastri heeft gedaan. En om terug te komen op Nyck, voor hem was het ook moeilijk, onze auto was niet zo competitief. En als een auto niet zo goed is, is het nog moeilijker."

Desondanks had Tost wel meer van de Nederlander verwacht in de laatste twee races. "Ik had een veel betere prestatie verwacht in Oostenrijk en Silverstone, omdat Nyck die circuits vrij goed kent. Maar de prestaties bleven uit. Toen hebben we besloten om hem te wisselen, ook denkend aan de tweede helft van het seizoen waar hij Singapore, Japan, Mexico, Austin en Qatar niet kent. Nu hebben we met Ricciardo een ervaren coureur erbij, die ons ook helpt om de auto verder te ontwikkelen. Om beter uit te zoeken waar de tekortkomingen van de auto zitten en hopelijk om de prestaties van de auto te verbeteren."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Hongarije 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Max liep schade op door kamikazeactie Perez: "Hij remt 50 meter later!"