Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2024

Tranendal voor botsende Verstappen en Norris, Russell profiteert voor Mercedes

Max Verstappen en Lando Norris zagen een ultiem gevecht in tranen eindigen in de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk. Zo kreeg George Russell een onverwachte overwinning in de schoot geworpen.

Verstappen Norris Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het gehele veld start om 15:00 uur Nederlandse tijd op medium banden, Guanyu Zhou vanuit pits uitgezonderd. Hij start op harde banden. Het maakt het speelveld voor die eerste racestint in ieder geval gelijk. Desonanks is het Max Verstappen die na een prima start direct wegrijdt bij zijn achtervolgers.

Charles Leclerc is niet één van die achtervolgers, want hij rijdt bij de start zijn voorvleugel kapot op de McLaren van Oscar Piastri en moet direct de pits opzoeken. Namens Ferrari is het dan ook Carlos Sainz die de eer hoog moet houden en moet dat doen door het gevecht aan de te gaan met de Mercedes van Lewis Hamilton. Daar weer achter zijn het Oscar Piastri en Sergio Perez die in gevecht zijn, waarbij de jonge Australiër aan het langste eind trekt en Perez het tempo niet kan volgen.

In het middenveld vinden mooie gevechten plaats, bijvoorbeeld tussen de beide Haas-coureurs, terwijl Verstappen zijn voorsprong gestaag uit blijft breiden. Hij heeft ook wel wat last van glijden her en der, maar het is niet genoeg om Norris dichterbij te laten komen, te meer omdat de Brit wat remfoutjes maakt.

Als iedereen een eerste stop heeft gemaakt, waarbij iedereen naar hard wisselt, zijn de verhoudingen onveranderd. Echter, Verstappen en Norris maken samen hun pitstops en de Nederlander wordt vrijgelaten vlak voor de neus van Norris. De Brit moet in de remmen en dus komt al snel de melding dat er een onderzoek is naar een unsafe release.

Een straf volgt uiteindelijk niet. Wel lijkt hij te kampen met een versnellingsbakprobleem, waarbij hij niet lijkt te kunnen beschikken over zijn achtste versnelling. Een straf komt er overigens wél voor Sergio Perez, die te hard heeft gereden in de pitstraat. 

Uitslag Race - Oostenrijk

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Gedurende de tweede stint horen Verstappen regelmatig feedback geven over het snelle verval van zijn harde banden, maar terwijl hij dat roept, blijft hij wel voortdurend fractioneel sneller dan Norris. Maar Red Bull wacht lang om hem naar binnen te roepen, omdat hij anders in het verkeer terug op de baan komt.

Als hij met nog 20 ronden wél naar binnen komt, duurt zijn pitstop 5 seconden te lang, in de eerste plaats door een haperend wiel linksachter en direct daarna omdat men deze keer wél wacht op het passeren van Norris die meeklapt. 

Als Vertappen zich in zijn outlap verremt met een flatspot tot gevolg, zit Norris opeens vol op zijn staart en hebben we daadwerkelijk een gevecht om de overwinning. Norris is de snellere van de twee met verse tegenover gebruikte banden die Verstappen bovendien een optater heeft gegeven.

Verstappen verdedigt bij de eerste echte aanval laat, maar met succes. Hij vraagt zich wel hardop af of er problemen zijn 'omdat hij geen grip heeft'. Bij een tweede actie verremt Norris zich, schiet voorbij Verstappen van de baan maar behoudt de leiding. Echter, Norris is slim en geeft die positie direct terug en dus is de roep om een straf door Verstappen achterhaald.

Door dat akkefietje zit Norris aan zijn taks voor wat betreft track limits-overtredingen en dus volgt alsnog een tijdstraf van 5 seconden voor de McLaren-coureur. Het maakt Norris des te meer vastberaden snel werk te maken van Verstappen, want in leidende positie moet hij 5 seconden zien weg te rijden.

Poging nummer die slaagt ook niet als Norris doorschiet en Verstappen van de baan af dwingt, maar een ronde later gaat het helemaal fout als ze elkaar raken met een lekke band voor beide coureurs tot gevolg. De straf van 5 seconden voor Norris komt, maar is een wassen neus door het verlies van de touche. 

Verstappen valt met pitstop terug naar P5, Norris valt in de pitstraat uit. Verstappen krijgt de schuld van het incident en daarom een tijdstraf van 10 seconden. Opeens gaat de strijd om de overwinning tussen George Russell en Oscar Piastri daar 2,5 seconden achter, maar de Mercedes-coureur houdt eenvoudig stand. Carlos Sainz maakt het onverwachte podium compleet met P3.

Praat mee!

Viaplay
x
Vertrekt Renault? 'Alpine en Briatore neigen steeds meer naar Mercedes-deal'