Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Vaderdag: Racende vaders en zoons in de F1

Het is de derde zondag van juni en dat betekent Vaderdag! In de Formule 1 zijn er heel wat racende vaders en zonen geweest en dat is Vaderdag een mooie aanleiding om de mooiste duo's op een rijtje te zetten.

Max Verstappen Jos Verstappen Austin 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 kent vele kampioenen, van Alberto Ascari tot Max Verstappen en van Jackie Stewart tot Fernando Alonso. Als je dan gegeven bent met een flinke dosis snelheid in je rechterbeen, dan is er de kans dat je kind het ook ver schopt in de autosport. Of zelfs nog verder dan je zelf deed. Omdat het deze zondag Vaderdag is, zet RacingNews365 de bekendste vaders en zonen die allebei de F1 hebben gehaald voor je op een rijtje.

De Verstappens

Veruit het bekendste duo in Nederland is als vanzelfsprekend Max en Jos Verstappen. Vader Verstappen maakte furore in de jaren '90 in de koningsklasse van de autosport en wist in totaal twee podiumplekken te pakken. In 1994 was het twee keer raak, eerst in Hongarije en toen in België. Er wordt echter ook vaak gezegd dat er meer in de carrière van de oudste Verstappen zat. Nadat hij in 2003 zijn laatste race in de Formule 1 reed, stopte hij echter alle energie in zijn zoon Max, die zes jaar daarvoor op de wereld was gekomen.

De kleine Verstappen was altijd al duidelijk in wat hij wilde: kampioen worden. Hij maakte indruk op alles en iedereen, zelfs toen hij nog een jonge Verstappen was. Vooral in de Europese Formule 3 reeg hij de successen aaneen en uiteindelijk werd Helmut Marko overtuigd van de kunsten van Verstappen. Hij kreeg een zitje bij Toro Rosso in 2015 en na 23 races was de tijd al rijp voor een overstap naar Red Bull Racing.

Daar deed de toen pas 18-jarige Verstappen het onmogelijke door gelijk de overwinning te pakken in Spanje. Rondenlang hield hij Kimi Raikkonen achter zich, om zich vervolgens te kronen tot overwinnaar in Barcelona. Wat volgde waren een paar moeizame jaren bij Red Bull, waarin hij nog niet om de titel kon vechten. Dat lukte wel in 2021 en na een epische ontknoping wist hij de wereldtitel te veroveren. Dat was ongetwijfeld ook gelijk het meest emotionele moment voor vader en zoon. Inmiddels is Max Verstappen al een drievoudig wereldkampioen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

De Schumachers

Wie Michael Schumacher zegt, zal waarschijnlijk gelijk Formule 1 zeggen. Daarnaast zal ook al snel Ferrari boven komen drijven. In de jaren '90 en in de zeroes was de Duitser dé dominante coureur in de F1 en wist in totaal zeven wereldtitels te pakken, iets wat tot dat moment niemand voor elkaar had gekregen. Hij had lange tijd veel records om zijn naam staan, zoals de meeste overwinningen, maar de meeste staan inmiddels op naam van Lewis Hamilton. Schumacher is nog steeds een magische naam in de Formule 1, al laat zijn zoon Mick ook zien dat het een last kan zijn.

Zoveel talent als zijn vader heeft de zoon van Michael simpelweg niet. Misschien heeft zijn achternaam hem dan ook wel de F1 in geholpen, al was dat wel bij het team van Haas. In zijn eerste jaar kon hij geen punten pakken, waarna zijn twee beste races achter elkaar kwamen in 2022. In Engeland pakte hij een achtste plek en zo zijn eerste punten. Vervolgens werd hij in Oostenrijk zesde, waardoor hij zijn beste finish in de Formule 1 behaalde. Of en wanneer we Schumacher nog eens kunnen zien in de koningsklasse van de autosport, is maar zeer de vraag, al wordt er wel over gesproken.

Rosberg & Hill

Keke Rosberg, Nico Rosberg, Graham Hill en Damon Hill. Het zijn allemaal wereldkampioenen in de Formule 1 en de enige twee combinaties van vaders en zonen die kunnen zeggen dat ze allebei wereldkampioen zijn geworden. Keke Rosberg won in totaal slechts vijf Grands Prix, maar wist in 1982 genoeg punten te pakken om zich te kronen tot wereldkampioen in de Williams. Zijn zoon Nico leek dat kunststukje niet te herhalen. Bij Williams had hij niet het juiste materiaal om te vechten voor het kampioenschap en dat had hij in eerste instantie ook niet bij Mercedes.

Toen hij dat wel had vanaf 2014, had hij echter te maken met Lewis Hamilton. De Brit was de eerste twee jaren de betere, maar in 2016 zette Rosberg alles op alles om Hamilton te verslaan. Dat lukte de Duitser wonderwel en dat kostte hem zoveel moeite, had hij met de wereldtitel op zak zijn pensioen aankondigde.

Graham Hill pakte in de jaren '60 twee keer de wereldtitel in de Formule 1, in 1962 en 1968 om precies te zijn. Daarnaast is Hill de enige coureur die de 'Triple Crown' heeft weten te voltooien. Hij won in 1966 de Indy500 om in 1972 de 24 uur van Le Mans te winnen. De Grand Prix van Monaco won hij maar liefst vijf keer. Zoon Damon Hill kwam niet zo ver, maar wist in 1996 wel wereldkampioen in de F1 te worden. Daarnaast kwam hij tot twee tweede plekken en werd hij een keer derde in de strijd om de wereldtitel. 

Grote namen

Vader en zoon Villeneuve hebben ook veel sporen achtergelaten in de Formule 1. Zoon Jacques werd in 1997 wereldkampioen, nadat hij in zijn debuutseizoen al tweede werd. Zijn vader Gilles pakte zes overwinningen in de koningsklasse van de autosport en hij pakte de eerste overwinning op het semistratencircuit in Montreal, dat later naar de oudste Villeneuve werd vernoemd. Hij kwam in 1982 om het leven na een incident tijdens de Grand Prix van België. Volgens vele ging daarmee een potentiële wereldkampioen verloren.

Nog zo'n grote naam uit de autosport: Andretti. Mario Andretti is de laatste F1-wereldkampioen uit de Verenigde Staten. Die prestatie dateert al van 1978. Al probeerde onder meer zijn zoon Michael het ook nog in de koningsklasse van de autosport. Een derde plek tijdens zijn laatste race in Italië was gelijk zijn beste prestatie. Toch probeert Michael weer terug te keren in de Formule 1 met zijn eigen team Andretti Formula Racing. Dat lijkt er voorlopig niet van te komen, maar het team werkt hard door om in 2026 op de grid te staan.

Over grote namen gesproken: de familie Piquet. Nelson Piquet sr. maakte in de jaren 80 furore en pakte drie wereldtitels. Hij kreeg zeven kinderen, waarvan er twee wereldberoemd zijn: Nelson Piquet Jr. en Kelly Piquet. De laatstgenoemde natuurlijk als de vriendin van Max Verstappen. Piquet Junior juist omdat hij ook in de Formule 1 reed. De zoon van, was echter bij lange na niet zo succesvol als zijn vader. Slechts negentien punten verzamelde de Braziliaan, maar zijn meest bekende moment was vooral 'crashgate'. In Singapore crashte Piquet Jr. met opzet, om zo Fernando Alonso de overwinning te geven. Later klapte de Braziliaan uit de school, waarna het team van Renault zeer zwaar gestraft werd.

Het laatste duo, met daarin een coureur die nu nog actief is in de Formule 1, is de familie Magnussen. Vader Jan reed ongeveer anderhalf seizoen in de F1, zoon Kevin houdt het inmiddels een stuk langer vol. En waar Jan Magnussen slechts één puntje pakte in zijn carrière, staat de teller van zijn zoon op 187. Kevin Magnussen wist in zijn eerste race ooit in de F1 zelfs een podiumplek te pakken, iets wat hem daarna niet meer is gelukt.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership