Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

Vasseur zag 'andere' Leclerc winnen in Monaco: "Niks wat ik heb gedaan, hoor!"

Het lukte Charles Leclerc eindelijk om de Grand Prix van Monaco te winnen. Ferrari-teambaas Frederic Vasseur weet welke waarde deze zege voor de Monegask heeft. Hij heeft vooral veel bewondering voor de vooruitgang die Leclerc laat zien.

Leclerc race Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Charles Leclerc was de afgelopen jaren ongetwijfeld een van de grootste pechvogels tijdens zijn thuisraces. Zo viel hij in 2018 en 2019 uit en in 2021 werd zijn grootste nachtmerrie werkelijkheid. Leclerc zou vanaf pole de race aanvangen, maar startte uiteindelijk niet door een kapotte aandrijfas. Zijn kans op een eerste overwinning op eigen bodem viel meteen in het water.    

Zijn vierde en zesde plek tijdens de edities van 2022 en 2023 waren ook niet om over naar huis te schrijven, maar in 2024 was het moment dan eindelijk daar. Ferrari staat er het hele seizoen eigenlijk al goed bij en daar plukten ze in Monaco de vruchten van. Leclerc startte vanaf pole en gedurende de 78 ronden stond niets of niemand hem nog in de weg.

Stuk nerveuzer

Teambaas Frederic Vasseur is, net zoals ieder ander bij Ferrari, in de zevende hemel na de overwinning van de Monegask. De twee heren kennen elkaar al langer, dus dat maakt deze prestatie nog specialer. De Fransman blikt tegenover onder meer RacingNews365 terug op wat de Leclerc van één jaar geleden allemaal moest doorstaan om op die hoogste trede van het podium terecht te kunnen komen.

"Ik heb dit jaar niks speciaals gedaan om hem bij de les te houden, hoor! Ik heb al eerder een Grand Prix van Monaco met hem meegemaakt, want in 2018 werkten we natuurlijk ook al samen. Ik merkte vorig jaar bijvoorbeeld wel dat hij een stuk nerveuzer was, vanaf het begin van het weekend eigenlijk al. Maar dit weekend merkte ik al meteen dat hij heel ontspannen was en na de eerste meters op de baan wist ik zeker dat dit een fantastisch weekend zou worden."

Toch ging het niet allemaal van een leien dakje, weet ook Vasseur. Tijdens de kwalificatie ging het namelijk bijna mis. "Hij heeft er het hele weekend hard voor gevochten, zelfs toen er in Q1 een plastic zak in onze voorvleugel belandde. We hadden er in Q1 echt al uit kunnen liggen, maar hij reed zo gecontroleerd dit weekend."

"Ik weet dat dit niet zozeer de spannendste race van dit seizoen was, in ieder geval niet voor mensen van buitenaf. Wij wisten echter al dat we de hele race op dezelfde set banden uit wilden rijden, dus moesten we Charles wel vragen om het rustiger aan te doen. Maar hij had alles onder controle."

Ook interessant:

Wat scheelt eraan bij Red Bull? Moeten fans zich zorgen gaan maken na de Grand Prix van Monaco? Moet Max Verstappen zich wellicht zorgen gaan maken? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers vellen hun oordeel in een kakelverse podcast van RacingNews365!

Bekijk de podcast liever op Youtube? Dat kan hier natuurlijk ook!

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"