Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

'Verboden' helmwissel Verstappen ontsnapte aan aandacht FIA

Max Verstappen heeft geluk gehad dat hij op Spa-Francorchamps met zijn speciale, overwegend oranje helm mocht rijden. Elke coureur mag volgens de regels maar één keer per seizoen afwijken van zijn standaard-helmdesign en in Oostenrijk reed hij al met speciale, gele helm.

Naast de Ferrari-rel die breed werd uitgemeten in de pers, was in de kantlijn van de Russische Grand Prix een kleine rel gaande tussen Daniil Kvyat en de FIA. De Rus wilde voor zijn thuisrace met een speciale helmlivery rijden, maar dat werd hem verboden. Je mag volgens de regels immers maar één keer per seizoen met een afwijkend design rijden, iets dat Kvyat ook in Monza al had gedaan.

De regel is in het leven geroepen om de herkenbaarheid van Formule 1-coureurs op de baan te waarborgen. Als iemand voortdurend de kleuren van zijn helm verandert (Sebastian Vettel deed dat in het verleden zeer regelmatig), dan komt dat de herkenbaarheid van de coureur niet ten goede.

Kvyat was verbolgen over het besluit van de FIA. Het bestuursorgaan zegt echter de helm van Kvyat niet letterlijk te hebben verboden: "Er werd ons gevraagd of zijn helm voldoende leek op zijn gebruikelijke design, waarop het antwoord 'nee' was. Misschien moeten we deze regel nog eens heroverwogen, want het is ons duidelijk dat niet alle coureurs een verzoek tot het wijzigen van de livery netjes bij ons indienen", aldus FIA wedstrijdleider Michael Masi na afloop van de Russische Grand Prix.

Een helm die mogelijk aan de aandacht van de FIA is ontsnapt, is de oranje helm die Max Verstappen droeg tijdens de Belgische Grand Prix. In Oostenrijk had de Red Bull-coureur al met een gele helm gereden en dus had hij eigenlijk niet met nóg een nieuwe helm mogen rijden. Geconfronteerd met dat gegeven geeft Masi te kennen geen idee te hebben van hoe dat zo ver heeft kunnen komen: "Om eerlijk te zijn moet ik dat even uitzoeken."

Fotoalbum

Hamilton Bottas Rusland 2019

Rapportcijfers Formule 1-coureurs na GP van Rusland

De Grand Prix van Rusland was er één waar lang over werd nagesproken. Ferrari en haar beide coureurs waren het wederom niet met elkaar eens, waardoor Mercedes profiteerde. Max Verstappen reed sterk, maar een passende beloning bleef uit.

Bekijk het album

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"