Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Trackside beoordeling F1-teams: van platgestampte Mercedes tot minder puberaal Haas

Omdat slechts enkele teams ervoor kozen om tijdens de wintertests toonaangevende rondetijden neer te zetten, moesten we verder kijken dan enkel naar de rondetijden. Gelukkig stond RacingNews365-fotograaf Michael Potts elke dag op het circuit en geeft hij zijn mening over de snelste, langzaamste en mooiste auto's.

De testresultaten van de wintertests worden vaak met voorzichtigheid en aarzeling tegemoet gezien, maar de definitieve antwoorden over de F1 2023-pikorde zullen uiteindelijk bij de eerste race van het seizoen worden bepaald. Tot die tijd vertrouwen we op belangrijke rondetijden, achtergrondgegevens en, van cruciaal belang, hoe de auto's er op de baan uitzagen. Welke auto's doorstonden de visuele test op het Bahrain International Circuit? RacingNews365's geaccrediteerde fotograaf Michael Potts was aanwezig om zijn oordeel over alle tien de teams te geven.

Red Bull

Er valt eigenlijk niet veel te zeggen over Red Bull - ze hebben het gewoon voor elkaar! Het is moeilijk in te zien hoe ze dit jaar niet beide titels kunnen winnen. Op de ochtend van de eerste dag kwamen Verstappen en Perez samen aan bij de Netflix-opname, vrolijk kletsend, als een blijk van eenheid, en ze waren de enige twee coureurs die samen aankwamen. Op de baan zag de auto er ongelooflijk snel uit. Er was een punt op de eerste dag waarop Max snelle ronde na snelle ronde afleverde, niet de gebruikelijke combinatie van een pushronde en een herstelronde die je verwacht van een kwalificatierun. Het leek welhaast een racesimulatie op kwalificatiesnelheid. Het zag er heel, heel snel en heel onheilspellend uit als je iemand anders bent dan Max Verstappen, want ook al stond Checo bovenaan de gecombineerde tijdlijsten, Max leek gewoon veel meer controle te hebben. Als je goed luistert, hoor je de graveurs al aan het werk gaan.

Ferrari

De Scuderia klonk voortreffelijk en zag er ook goed uit. Ze hebben enkele betrouwbaarheidsproblemen opgelost, waardoor hopelijk enkele van de uitvalbeurten van vorig jaar worden voorkomen. Alle auto's zijn dit jaar luider dan vorig jaar, als fotograaf kun je het geluid van de auto's gebruiken om makkelijker mee te bewegen. Dat was altijd wat moeilijker met de V6-motoren - nu niet meer. Ze klinken heerlijk. Waar het ontwerp van Mercedes zo rank mogelijk wordt gehouden, is Ferrari de omgekeerde weg ingeslagen met grote, wulpse sidepods. De auto zag er snel uit, maar ook een beetje grillig. Op de eerste dag zag ik hem minstens twee keer van de baan geraken en hij zag er erg instabiel uit in bocht 7. De auto vonkte meer dan de anderen op het rechte stuk. Er was veel optimisme bij de start, maar nu ze Red Bull hebben gezien, voel je de angst in het team sluipen.

Mercedes

Ik vond dat de Mercedessen er goed uitzagen op de baan. Het zwarte kleurenschema is prachtig, maar het team was een beetje somber over hun positie in de pikorde. Ik weet niet zeker of dit een collectieve oproep is aan Bono die klaagt over de banden of dat ze echt niet zo snel zijn als ze zouden willen. Het bodywork van de auto is bizar, het lijkt op een auto van klei die iemand in het midden heeft geplet. Er loopt een uitstulping over de lengte van de auto, de uitgemergelde sidepods vallen op, evenals dat wat bijna een getrapte vloer lijkt. Ik heb lang in de pits naar de auto zitten staren. Het is een wonderlijke, eigenaardige creatie. Eens kijken of hij ook snel is.

Alpine

De Alpine zag er niet snel uit, maar wel heel stabiel en zeker. Ik kan me niet herinneren dat ik de auto op of naast de rand heb gezien. Misschien richtte het team zich meer op het racetempo dan op de kwalificatietijden. Het ontwerp van de auto is vrij radicaal. De groeven in de sidepod zijn erg interessant, ze lijken zo anders dan die van alle anderen. De blauw met roze kleurstelling is niet mijn favoriet, ik kijk ernaar uit om de volledig roze auto dit weekend te zien. Het is een prachtige kleurstelling en ik zou echt willen dat ze er het hele jaar mee zouden rijden. Gasly komt over van de Red Bull-familie en hoopt een soort Carlos Sainz te worden die schittert nu hij daar weg is.

McLaren

Helaas hebben we tijdens de test niet veel gezien van de MCL60. Het team had veel problemen met de betrouwbaarheid en de stemming was niet positief. Ze plannen een grote upgrade aan het begin van het seizoen, die hen zou kunnen helpen verbeteren. Dit is een beetje een overgangsjaar voor het team, want ze wachten op een nieuwe windtunnel en verwelkomen een nieuwe teambaas én een nieuwe coureur in Oscar Piastri. Er is veel onrust die, als het later in het jaar wat rustiger wordt, zich moet vertalen in betere resultaten. De auto zag er niet verschrikkelijk uit tijdens longruns en dat zou een paar mensen kunnen verrassen die McLaren al hebben afgeschreven - ik zeg niet dat ze stiekem een podiumplek zullen halen, maar het is waarschijnlijker dat ze niet laatste zullen worden.

Alfa Romeo

Het Zwitserse team stal de krantenkoppen op dag twee met de snelste ronde. Het was misschien een glorierun, maar de auto zag er goed uit op de baan. Ze hadden een paar mechanische problemen. Ik was in de pits op de laatste dag toen Bottas stopte op de baan. Ze moesten de power unit vervangen en om te voorkomen dat vervelende fotografen iets vastlegden wat niet mag, creëerde een menselijk schild van Alfa Romeo-teamleden een verdedigingsmuur die indruk zou hebben gemaakt op elke voetbalcoach. Het kleurenschema is erg opvallend en erg agressief, ook al heeft het team twee van de meest relaxte coureurs. Bottas neemt de retro 'dude'-look van Vettel over. Van voren is het heel moeilijk om de Alfa van de Mercedes te onderscheiden. Ook dit team gaat boven verwachting goed presteren.

Aston Martin

Het groen-gele Aston Martin team lijkt het meest te zijn verbeterd. Sommige mensen zeggen dat ze zondag de op één na snelste auto kunnen zijn, maar ik denk dat ze vierde of vijfde worden. De auto zag er erg goed uit in de lange runs, hij zag er geweldig uit in de bochten en Alonso lijkt net zo hongerig als de rookies. Lance Stroll was bij de tests afwezig vanwege een blessure die hij tijdens de training had opgelopen en zijn vervanger Felipe Drugovich deed het ongelooflijk goed als stand-in. Hij is de huidige F2-kampioen, maar om in deze nieuwe F1-auto's te stappen, met slechts een beperkt aantal trainingen, is een enorme prestatie.

Haas

Het team zag er erg goed uit en Hulkenberg is weer terug alsof hij nooit is weggeweest. De rijdersbezetting is één van de betere in het lagere middenveld en dat kan hen echt helpen om punten te pakken in wat een zeer competitief kampioenschap wordt. Dit is een volwassener, verstandiger, minder puberaal Haas. Ze hebben veel ronden gereden en de auto zag er goed uit op de baan. Ik heb geen problemen gezien, wat een beetje ongewoon is. In het verleden waren zij meestal het team dat de auto het langst in de garage had staan. In deze test zijn ze erin geslaagd om een behoorlijk aantal ronden te rijden. Het nieuwe kleurenschema is gedurfd, eenvoudig en effectief - maar in dit veld van donkere auto's van koolstofvezel valt het niet op.

AlphaTauri

Het Red Bull-zusterteam was alomtegenwoordig tijdens de tests. Ze reden meer ronden dan wie dan ook, dus ik heb de auto goed kunnen bekijken. Met FE- en F2-kampioen Nyck de Vries erbij, hebben ze waarschijnlijk het kleinste rijdersduo op de grid. AlphaTauri had vorig jaar een slecht seizoen en dat had waarschijnlijk veel te maken met hun klantrelatie met Red Bull. Dit jaar willen ze meer zelf doen, wat hen meer vrijheid zou moeten geven. Ze hebben een andere voorwielophanging, wat een vrij grote verandering is. Ik was nog teleurgesteld over hun livery die getoond werd bij de lancering van de auto in New York, maar op de baan ziet het er redelijk goed uit. Vooral van bovenaf - het logo op de motorkap toont een zeer opvallend geometrisch ontwerp. Van voren leek hij erg op de Haas. Het voelde alsof ze veel longruns afwerkten in plaats van zich te concentreren op kortere kwalificatierondes. Ze zouden wel eens een outsider kunnen zijn op de zondag.

Williams

Ik vond het voor Williams een beetje een mix. Ze zagen er echt goed uit op de baan, ze hebben veel ronden gereden, maar toen ik naar de tijdenlijsten keek, waren ze niet zo indrukwekkend. Mogelijk reden ze hun snelle ronden toen de baan niet op zijn best was. Het team heeft ook een nieuw teamhoofd en een nieuwe coureur in Logan Sargent. Ik denk dat hij een paar mensen kan verrassen - hij was een paar jaar geleden heel dichtbij het verslaan van Piastri in de strijd om de F3-titel. Ze hebben mooie details op de wieldoppen dit jaar. Ze hebben een nieuwe titelsponsor, Gulf Oil, en ik hoopte echt dat we de klassieke Gulf Oil kleurstelling terug zouden zien in de F1. De Williams lijkt soms een beetje op de Aston Martin. Ze hebben een paar tests gedaan met camera's op de neus van de auto, wat interessant was om te zien.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi