Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen: "Als je daar nu op terugkijkt, dan was het echt bizar"

Max Verstappen won op Vaderdag de Grand Prix van Canada. Hij en de andere podiumklanten in Montreal vertellen over de rol van hun vaders in hun leven.

Max Verstappen heeft al zes races dit jaar gewonnen en in zijn carrière inmiddels al 26. De Nederlander weet maar al te goed dat hij veel te danken heeft aan zijn vader, die hem vanaf jongs af aan begeleidde en op 17-jarige leeftijd al naar de Formule 1 hielp. Na zijn overwinning in Canada laat Verstappen nogmaals weten hoe belangrijk Jos voor hem is (geweest). "Zonder mijn vader had ik hier niet gezeten", zo steekt Verstappen van wal. Nadat vader Jos Verstappen gestopt was met zijn Formule 1-carrière waren de jaren daarna gericht op Max. "Hij deed alles voor mij om te zijn waar ik nu ben. Het aantal uren dat we samen door Europa reisden en niet alleen dat, maar ook het werk dat hij thuis in Nederland deed: werken aan mijn motoren, mijn karts voorbereiden, het was echt bizar." Het begon dus al van kinds af aan bij Verstappen. Naast de gewone 'taken' van een vader deed Jos veel meer dan dat. "Als ik wakker werd en naar school ging, bracht hij me naar school en ging hij daarna naar de werkplaats om verder te werken. Nadat ik klaar was met school ging ik erheen en was hij nog steeds aan het werk." Jos zorgde er niet alleen voor dat de karts up and running waren, maar leerde de Limburger ook van alles rondom het racen en de kart - hoe de kart in elkaar zat en hoe deze afgesteld moest worden. "Ik hielp hem en hij liet me zien wat hij aan het doen was, omdat hij wilde dat ik het begreep."

"Het was bizar"

"En ja, als je er nu op terug kijkt was het echt bizar", vervolgt Verstappen zijn verhaal. "Toentertijd dacht ik er een beetje luchtig over, omdat ik zoiets had van 'waarom moet ik dit allemaal doen? Waarom moet ik erbij betrokken zijn?'" Voor de Nederlander was het dus alles behalve een normale jeugd, maar hij is zijn vader desondanks "enorm dankbaar" voor deze tijd. "Het heeft me zeker geholpen, ook later in mijn carrière en zelfs nu nog. Natuurlijk zegt hij niet meer tegen me 'je moet dit en dat doen', maar ik vind het gewoon heel leuk om over elk raceweekend met hem te praten. Niet alleen over racen maar in het algemeen, wat ik aan het doen ben en dat soort dingen." "Ik denk dat het heel belangrijk is om zo'n soort relatie met je vader te hebben. Ik hoop dat hij genoten heeft van de race. Ik weet zeker dat hij erg nerveus was, dat is hij altijd. We hebben in ieder geval de race gewonnen dus dat was denk ik een leuk Vaderdag-cadeau."

Sainz en Hamilton zijn hun vaders dankbaar

Carlos Sainz en Lewis Hamilton, die in Canada ook op het podium finishten, vertellen een soortgelijk verhaal als de Nederlander wanneer ook aan hen wordt gevraagd wat hun vader voor hen betekent heeft in de sport. "Hij is mijn rechterhand, mijn mentor, mijn leider, mijn adviseur. Het is geweldig om zoveel tijd van mijn jeugd met mijn vader door te hebben gebracht. Nog steeds hebben we dezelfde gesprekken als we vroeger hadden toen ik 11 of 12 jaar oud was", vertelt Sainz over Carlos Sainz sr., een meervoudig wereldkampioen in de rallysport. "Mijn vader zou alles gegeven hebben om een autocoureur te worden toen hij jong was", vertelt Hamilton. "Een bescheiden start en de droom om zijn kinderen een betere kans te geven dan hij had in de autosport, daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor."

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst