Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2023

Verstappen domineert ook VT2 in Spanje, maar concurrentie verkleint de achterstand

Na VT1 was Max Verstappen ook in VT2 de snelste man op de baan in Barcelona. Zowel in de korte als in de lange runs, zo bleek wel tijdens de tweede vrije training.

In de eerste vrije training was het Max Verstappen die de lakens uitdeelde, want hij eindigde de sessie met 0,7 seconden voorsprong op Sergio Perez en de rest. Kon de regerend F1-kampioen die dominante statistiek op het vernieuwde Circuit de Barcelona-Catalunya voortzetten in VT2? Dat was de vraag die van 17:00 uur tot 18:00 uur beantwoord werd.

Net als in de eerste sessie zagen we links en rechts enkele coureurs met de 'T-banden' rijden. Dat zijn de nieuwe specificatie banden die Pirelli vanaf de GP van Groot-Brittannië gaat introduceren. De teams en hun coureurs krijgen nu alvast de kans om deze uit te testen, zodat ze over enkele weken niet voor grote verrassingen komen te staan.

Medium

In de beginfase van de training waren het de twee Ferrari-coureurs, nu allebei met de veelbesproken nieuwe update, die bovenaan het scorebord stonden, maar dat had vooral te maken met het feit dat zij de enigen waren die op de zachtste banden reden. De rest reed in de eerste twintig minuten haar snelste ronde op de medium band.

Max Verstappen was in zijn eerste snelle ronde, op die medium banden dus, (nipt) sneller dan Carlos Sainz en Charles Leclerc: 1.14,9. Fernando Alonso gaf 0,4 seconde toe op de Nederlander, Sergio Perez een halve seconde. Mercedes, met George Russell op P8 (+ 0,8) en Lewis Hamilton op P12 (+ 1,0) zag er nog niet heel sterk uit, terwijl AlphaTauri Nyck de Vries en Yuki Tsunoda na de eerste runs op mediums op P6 en P7 had staan, beiden op ongeveer 0,6 seconde van Verstappen.

Uitslag Tweede vrije training - Spanje

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Zacht

Na twintig minuten ruilde iedereen een voor een de medium banden in voor de zachte banden, op Ferrari na, want die hadden de rode sloffen al onder de auto zitten. Zij verbeterden hun tijden naar een 1.14,2, maar Verstappen dook meteen ruimschoots onder die tijd: 1.13,9.

Niemand kon aan die tijd van de Red Bull-coureur tippen. Alonso kwam nog het dichtste bij: 0,17 seconde, verrassend genoeg gevolgd door Nico Hulkenberg in de Haas (+0,27). Sergio Perez (+0,31) en Esteban Ocon (+0,33). De Ferrari-coureurs bezetten samen P6 en P7. Dat Hulkenberg zo dicht op Verstappen zat, doet vermoeden dat de Red Bull relatief vol zat met brandstof, maar dat is pure speculatie. Zo groot als in de ochtend lijkt de voorsprong van Verstappen in ieder geval niet meer te zijn.

De verschillen waren overigens klein, want de top 17 zat binnen een seconde van elkaar. George Russell en Lewis Hamilton stelden met P8 en P11 teleur, terwijl de AlphaTauri-coureurs op de zachte banden niet konden wat ze op het medium rubber wel deden. Wel was De Vries nipt sneller dan Tsunoda, maar samen bezetten ze aan het einde van VT2 P16 en P17. De grote tegenvaller was Lance Stroll, op P18, een seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Longruns

De laatste twintig minuten ging het om de lange runs, met het oog op zondag. Voornamelijk de rode banden bleven we zien bij de coureurs. Voorzichtig kijkend naar de rondetijden, lijkt het wederom Max Verstappen te zijn die met afstand de snelste is.

Na de vrijdag is er dan ook maar een conclusie: Verstappen is de te kloppen man in Spanje.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP Spanje 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'