Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen in Mexico: hachelijke momenten en zeges, héél veel zeges

De GP van Mexico is een van Max Verstappens favoriete races op de F1-kalender. Hij won er al vijf keer en gaat zondag op voor zege nummer zes.

XPB 916373 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is een van de favoriete circuits van Max Verstappen in de Formule 1. Hij won er liefst vijf keer, net zoals hij vijf keer de snelste was op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Van de acht keer dat Verstappen in Mexico aan de start verscheen, won hij dus vijf keer. Desondanks kende hij er ook enkele hachelijke momenten. Een overzicht.

Verstappen debuteerde in 2015, rijdend voor Toro Rosso, in de GP van Mexico. Nadat hij vanaf P8 startte eindigde hij als negende. In 2016 leek hij op weg naar een podiumplek, maar een tijdstraf wierp hem achteruit. In de slotfase van de race is Verstappen in gevecht verwikkeld met Ferrari-rijder Sebastian Vettel. In een van de bochten gaat de Nederlander over het gras, snijdt een stuk af en blijft Vettel net voor. Hiervoor krijgt hij een tijdstraf van vijf seconden. P4 voor Verstappen, die ook Vettel een tijdstraf ziet krijgen voor het van zijn lijn afwijken tijdens het remmen.

In 2017 pakt Verstappen zijn eerste zege in Mexico, met dank aan titelrivalen Lewis Hamilton en Vettel. Verstappen startte de race op P2, achter Vettel en voor Hamilton. In bocht twee gaat hij voorbij aan Vettel, waarna Hamilton en de Duitser elkaar raken. Hamilton moet naar binnen met een lekke band, de Ferrari van Vettel heeft een nieuwe neus nodig. Hierdoor krijgt Verstappen vrij spel in de race en rijdt meer dan 19 seconden weg van nummer twee Valteri Bottas. Voor Verstappen zijn derde zege uit zijn carrière. 

Een jaar later, in 2018, is het wederom Verstappen die als eerste over de finishstreep komt. Hij is de snelste in alle trainingen, maar moet in de kwalificatie teamgenoot Daniel Ricciardo voor zich dulden. De Australiër heeft echter een erbarmelijke start, waar de Nederlander juist heel goed weg is. Hij pakt direct de leiding, om die niet meer af te staan. Slechts drie andere coureurs finishen in dezelfde ronde als Verstappen. Een ervan is Hamilton (P4) die zich daarmee tot wereldkampioen kroont.

Bekijk hieronder de beelden van de eerste zege van Verstappen in Mexico, in 2017. De tekst gaat daarna verder.

Zijn eerste pole in Mexico pakt Verstappen in 2019. Althans... Hij is de snelste in de kwalificatie, maar krijgt een gridstraf van drie plekken voor het negeren van een gele vlag, na een crash van Valtteri Bottas. Verstappen kent vanaf P4 een slechte start en moet zich vanaf de achtste plek naar voren zien te vechten. Maar in ronde 5 raakt hij Bottas en dat levert de Red Bull-rijder een lekke band op. Hij moet naar de pits en rijdt dan helemaal achteraan. Dat hij uiteindelijk helemaal naar P6 rijdt is bijzonder knap te noemen.

In 2020 is er door de COVID-19 pandemie geen GP van Mexico, waarna Verstappen in 2021 zijn derde zege in Mexico boekt. Hij begint de race op P3, achter Bottas en Hamilton. Maar andermaal een geweldige start van Verstappen op het Autódromo Hermanos Rodríguez. In het lange stuk naar bocht 1 haalt hij beide Mercedes-rijders bij en gaat als eerste de bocht in. Beslissend voor de race, want hij wordt niet meer achterhaalt. 

Zijn eerste officiële pole in Mexico pakt Verstappen in 2022. Nadat hij bij de start iedereen achter zich houdt, komt hij nimmer in de problemen. Zijn vierde zege in Mexico is binnen. In 2023 geen pole voor Verstappen maar P3 bij de start, achter Ferrari-rijders Charles Leclerc en Carlos Sainz. Maar andermaal wint Verstappen de race in de eerste honderden meters richting bocht 1. Hij haalt beide Ferrari-rijders bij, gaat als leider bocht 1 in en wederom is dat beslissend voor de race.

Zondag zullen we zien of Verstappen zijn zesde zege in Mexico kan boeken, waarmee het Autódromo Hermanos Rodríguez dan echt zijn favoriete circuit is!

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull vs McLaren Marko hekelt McLaren-CEO: "Stookt bewust onrust"