Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen is gewaarschuwd: zege in eerste GP geen garantie voor wereldtitel

Met de GP van Bahrein wordt dit weekeinde dan eindelijk het F1-seizoen 2024 afgetrapt. RacingNews365 duikt in de statistieken van de eerste GP's van de afgelopen seizoenen en wat dit zegt voor de rest van een seizoen.

Verstappen test Bahrain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Zaterdagmiddag om 16.00 uur gaan op het Bahrain International Circuit de lichten uit en gaan de coureurs van start in de eerste GP van het seizoen 2024. Na alle speculaties vooraf beginnen de coureurs allemaal op nul en wordt het een marathonrace (24 GP's) naar de wereldtitel. Wordt het de vierde titel op rij voor Max Verstappen, of komt er een verrassende uitdager opzetten?

Sinds 2010 is Bahrein vier keer gastheer geweest van de openingsrace van het Formule 1-seizoen. In Australië werd het seizoen sinds 2010 negen keer afgetrapt, terwijl in het coronajaar 2020 Oostenrijk de eer had om de eerste race van het jaar te organiseren. Wat opvalt: slechts in vier van die laatste veertien seizoenen kroonde de winnaar van de seizoensopener zich aan het einde van het jaar ook tot wereldkampioen.

De grootste miskleun is voor Valtteri Bottas. De huidige Stake F1-coureur had in zijn periode bij Mercedes een zeer competitieve wagen en zowel in 2019 als in 2020 won hij de eerste race van het seizoen. Maar in beide jaren zag hij teamgenoot Lewis Hamilton er met de wereldtitel vandoor gaan. Hamilton zelf won twee keer bij de start van het seizoen. In 2015 was hij de snelste in Australië, om dat jaar ook zijn derde wereldtitel te claimen. Maar in 2021 won hij wel de eerste GP in Bahrein, maar na een bloedstollende laatste race in Abu Dhabi, moest hij de titel aan Max Verstappen laten.

De Nederlandse Red Bull-coureur won pas een keer de eerste race van het seizoen. Afgelopen jaar was hij direct de sterkste in Bahrein, om later zijn dominante seizoen te bekronen met zijn derde wereldtitel. Maar garantie voor succes is het dus allerminst. Kijk bijvoorbeeld naar Sebastian Vettel. In 2017 en 2018 ging hij in zijn Ferrari als een raket van start, maar toen Hamilton in zijn Mercedes op stoom kwam, was er ook voor Vettel geen houden meer aan.

Check hieronder het volledige overzicht sinds 2010

Winnaars eerste GP van het seizoen en latere wereldkampioen

Jaar Race Winnaar Wereldkampioen
2023 Bahrein Verstappen Verstappen
2022 Bahrein Leclerc Verstappen
2021 Bahrein Hamilton Verstappen
2020 Oostenrijk Bottas Hamilton
2019 Australië Bottas Hamilton
2018 Australië Vettel Hamilton
2017 Australië Vettel Hamilton
2016 Australië Rosberg Rosberg
2015 Australië Hamilton Hamilton
2014 Australië Rosberg Hamilton
2013 Australië Raikkonen Vettel
2012 Australië Button Vettel
2011 Australië Vettel Vettel
2010 Bahrein Alonso Vettel

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren