Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Qatar 2023

Verstappen jaagt op volgende GP-zege die nog op zijn belachelijk korte lijst staat

Max Verstappen heeft nog nooit de Grand Prix van Qatar gewonnen. Maar we moeten wel toegeven dat deze race ook maar één keer eerder verreden is. Zal dit hem dit jaar wel lukken?

Hamilton Verstappen Alonso
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Qatar staat pas sinds 2021 op de kalender. De race bestaat uit 57 ronden over het 5.4 kilometer lange Lusail International Circuit. Aankomend weekend op 8 oktober 2023 wordt deze wedstrijd voor de tweede keer verreden. Een goed moment om de balans op te maken van de prestaties van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen in Qatar. De race in Qatar werd niet verreden in 2022 vanwege het WK-voetbal, waardoor er maar één race is om op terug te blikken.

De race in Qatar is samen met de GP van Singapore de enige GP op de F1-kalender van 2023 die Verstappen eerder reed maar nog niet won. Ook de GP van Las Vegas won hij nog niet, maar die wordt dit jaar natuurlijk pas voor de eerste keer verreden. Overigens won Verstappen ook nog nooit de volgende GPs waarin hij meedeed: de GP van de Eifel (Nurburgring), de GP van Rusland, de GP van China, de GP van Toscane (Mugello), de GP van Turkije, de GP van Sakhir (op de alternatieve lay-out in Bahrein) en de GP van Portugal. In totaal won Verstappen al op 23 verschillende circuits, net zoveel als Michael Schcumacher. Qatar kan zijn 24e worden. Alleen Hamilton won op meer verschillende circuits, namelijk 31.

Check hieronder het lijstje met overwinningen van Verstappen op de huidige F1-circuits. Het artikel gaat daaronder verder.

Verstappen in de GP van Qatar

De kwalificatie van de Grand Prix van Qatar in 2021 was er eentje om snel te vergeten voor Max Verstappen. De Nederlander kwalificeerde zich op een nette tweede plaats achter titelrivaal Lewis Hamilton, maar kreeg na de kwalificatie nog een straf te verduren. De Red Bull-coureur negeerde dubbele gele vlaggen waardoor hij een straf ontving van vijf plekken voor de race op zondag. Ook Valtteri Bottas kreeg overigens en straf voor het negeren van enkele gele vlaggen. Dit resulteerde in een straf van drie startplaatsen.

Het was niemand minder dan Lewis Hamilton die de race vanaf poleposition mocht aanvangen. Voor aanvang was het de Nederlander die het kampioenschap in 2021 leidde met een voorsprong van veertien punten op Hamilton. Verstappen begon vanaf P7 aan een inhaalrace, waarvan de start hieronder terug te bekijken is. Verstappen vloog uit de startblokken en schoof meteen door naar P4.

Het artikel gaat verder onder de video

De race in 2021 staat bekend om de chaos veroorzaakt door verschillende klapbanden die ontstonden gedurende het raceweekend. Zo klapte een band van Pierre Gasly in de kwalificatie, en dit was een voorbode voor meer rondvliegend rubber in de race. Halverwege de race meldde Valtteri Bottas over de boardradio dat hij een lekke band had. Ook de banden van George Russell en Nicholas Latifi wisten het niet vol te houden tijdens de warme race in Qatar.

Uiteindelijk wist Lewis Hamilton ook de wedstrijd te winnen, Verstappen reed een sterke inhaalrace en finishte op de tweede positie. De Mercedes van Hamilton bleek ongenaakbaar. Het podium werd gecompleteerd door Fernando Alonso, die voor het eerst sinds 2014 weer eens op het podium stond. Dit maakte hem overigens 27e veertiger op het podium.

Bekijk hieronder de inhaalacties van Verstappen tijdens de GP van Qatar in 2021. Daaronder de klapband van Bottas, die veel rommel achter liet.