Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen luidt de noodklok vanwege nieuwe FIA-regels: "Gaan veel crashes zien"

Max Verstappen vreest dat nieuwe Formule 1-regels, die in 2023 en 2024 in moeten gaan, zullen leiden tot gevaarlijke situaties en crashes op de baan.

Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Verschillende Formule 1-coureurs, waaronder Max Verstappen, hebben hun zorgen geuit over nieuwe F1-regels die in 2023 in moeten gaan. De temperatuur van de bandenwarmers wordt dan verder verlaagd, waardoor de coureurs aan het begin van een race en na een pitstop met koudere banden de baan op gaan.

De FIA wil bandenwarmers uiteindelijk helemaal uitbannen. Dit jaar werd de temperatuur van de bandenwarmers al verlaagd van 100 graden Celsius naar 70 graden Celsius en volgend jaar moet dat verder worden verlaagd naar 50 graden Celsius. In 2024 zouden de bandenwarmers vervolgens helemaal verleden tijd moeten zijn.

Afgelopen weken kregen de coureurs al een beetje een idee tijdens de Pirelli-bandentests tijdens de tweede vrije trainingen in Mexico en de Verenigde Staten, maar het plan lijkt totaal niet bevallen te zijn. Enkele coureurs luiden dan ook de noodklok.

Waarom gebruiken we ze niet zoals ze bedoeld zijn?

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen was na afloop van de bandentests helemaal niet blij met het resultaat. "Hier kon ik niet van genieten", zo liet hij in de Mexicaanse hoofdstad optekenen in gesprek met onder meer RacingNews365.

"Ik reed op banden die voorverwarmd waren tot 50 graden Celsius en ik spinde al bijna meteen in de pitstraat. Natuurlijk had ik wel de hardst mogelijke banden, maar er komt veel meer bij kijken."

"En als we dan toch bandenwarmers gebruiken, waarom gebruiken we ze dan niet zoals ze bedoeld zijn? Gebruik ze helemaal, of gebruik ze niet en ga niet ergens in het midden zitten. We hebben ze toch al, we hoeven geen nieuwe te kopen."

			© XPBimages
	© XPBimages

Crashes in aantocht

Verstappen denkt dat, als de regels daadwerkelijk door worden gevoerd, dat dit kan resulteren in crashes, zeker als de bandenwarmers in 2024 helemaal uit het (pit)straatbeeld verdwijnen.

"Ik denk dat we veel crashes gaan zien vergeleken met wat we nu zien. Maar ja, het wordt lastig. Je bandenslijtage zal ook helemaal anders worden, omdat je in de eerste ronden (op nieuwe banden, red.) heel veel rond glijdt en je banden heel koud zijn."

"De bandenspanning wordt dan torenhoog, waardoor de banden veel sneller slijten. Momenteel kan ik hier echt niet van genieten, maar veel coureurs hebben hetzelfde idee en daarom moeten we op zoek naar een oplossing."

"Austin was een circuit waar je nog relatief makkelijk de banden op temperatuur kan krijgen vanwege alle snelle bochten, maar als je naar een circuit als Monaco gaat, dan heb je van die half-half omstandigheden. Dan duurt het een halve race voordat je de banden op temperatuur hebt!", aldus Max.

Ook interessant:

Verstappen moet Mercedes méér vrezen dan Ferrari op weg naar nóg meer records

Red Bull stond in Mexico in de spotlights. Vanwege de straf voor het overschrijden van de budgetcap, vanwege het boycotten van Sky Sports en vanwege het dominante optreden van Verstappen. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken alles in de nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

12 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen