Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Stiermarken 2021

Verstappen opent jacht op vierde zege van het seizoen

We staan aan de vooravond van het achtste raceweekend van het seizoen. De Grand Prix van Stiermarken wordt dit weekend verreden op de Red Bull Ring. Daar gaat Max Verstappen tijdens de thuisrace voor zijn team op zoek naar nieuw succes. Is Red Bull vanaf heden echt de favoriet voor de race-overwinning?

Hamilton Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

We zijn nog maar net bijgekomen van het Franse Grand Prix-weekend of we mogen ons opnieuw opmaken voor een geweldig raceweekend. In Spielberg strijkt men neer op de Red Bull Ring, een circuit waar in het verleden zowel Mercedes als Red Bull goed gingen. Dit jaar zijn het ook weer die twee teams die als enigen aanspraak zullen maken op de overwinning. Welke van de twee gaat overwinnen?

De Red Bull Ring

De naam verraadt het al: het circuit in Oostenrijk waar komend weekend op wordt geracet, de Red Bull Ring, is eigendom van energiedrankjesfabrikant Red Bull. In 2005 kocht Dietrich Mateschitz het circuit op en werd het 4,318 kilometer lange baantje gerenoveerd. In 2011 gingen de deuren weer open en in 2014 keerde de koningsklasse voor het eerst sinds 2003 weer terug in het Alpenland.

De eerste jaren was het een ware Mercedes-nederzetting, met overwinningen van Nico Rosberg (2014, 2015), Lewis Hamilton (2016) en Valtteri Bottas (2017). In 2018 en 2019 was het echter Max Verstappen die met de scepter zwaaide tijdens de thuisrace van Red Bull en twee keer de snelste was in de Alpen. Vorig jaar werden, en dit jaar worden er twee races verreden in de regio Stiermarken, waar de eerste Grand Prix van het jaar op de Red Bull ring naar is vernoemd. Volgend raceweekend zal de Grand Prix van Oostenrijk plaatsvinden.

Het circuit is relatief kort, met kwalificatietijden van rond de 1.03,000 vorig jaar. De Red Bull Ring wordt gekenmerkt door haar reliëf, met een hoogte verschil van ongeveer 65 meter en een maximaal stijgingspercentage van 12 procent. Verder zijn er wel 3 DRS-zones, waardoor er aan inhaalacties vaak geen gebrek is in Spielberg.

Kan Red Bull opnieuw schitteren?

De laatste drie Grands Prix werden stuk voor stuk gewonnen door Red Bull. In Monaco en Azerbeidzjan was het team zeer sterk en had Mercedes niet veel in te brengen tegen Max Verstappen en Sergio Perez, maar in Frankrijk stonden zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas weer ver vooraan. Mercedes wist echter de kans op een overwinning niet te benutten, waardoor het drie races op rij niet wist te winnen. Dat gebeurde in het hybride tijdperk pas twee keer eerder.

In Frankrijk was het echter Max Verstappen die in de kwalificatie wel oppermachtig was. Met een verschil van bijna drie tienden van een seconde veroverde hij de poleposition, terwijl Mercedes naar eigen zeggen het maximale eruit had gehaald. Tijdens de race waren de twee teams aan elkaar gewaagd, maar was het Red Bull dat op strategie Mercedes versloeg. Het momentum ligt dus volledig bij het team van Verstappen.

Daar komt komend weekend nog eens een boost bovenop, aangezien Red Bull een thuisrace rijdt en het de afgelopen jaren helemaal niet slecht ging op het circuit. Verstappen won twee races en vorig jaar had Alexander Albon er met wat meer geluk een op zijn naam kunnen schrijven. Motorleverancier Honda is in Stiermarken, dat relatief hoog boven zeeniveau ligt, ook altijd sterk. Veel ingrediënten voor succes, dus.

En dat terwijl de Red Bull-bolides de vorige jaren aanzienlijk minder waren dan dit jaar, want nu lijkt vrijwel alles te kloppen. In de kwalificatie is Red Bull in ieder geval de grote favoriet, maar met de racepace van Mercedes moet zeker rekening worden gehouden. Op de Red Bull Ring is het makkelijker inhalen dan in Frankrijk, ook al neem je het als Lewis Hamilton zijnde op tegen die volgens hem plotseling o zo krachtige Honda-motor.

			© Mercedes
	© Mercedes

Banden en het weer

Qua Pirelli-rubber krijgen we dit weekend te maken met de harde C2-, de medium C3- en de zachte C4-band. Dat is voor de vierde keer dit seizoen. Na de races in Bahrein en Imola, selecteerde Pirelli ook deze banden voor de GP van Frankrijk. Alle drie de races waren razendspannend en in alle drie de eerdere gevallen ging het uiteindelijk om een strijd voor de overwinning tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton, dus dat belooft wat.

Waarschijnlijk wordt het een eenstopper, waardoor we in de kwalificatie veel coureurs op de medium banden zullen zien tijdens Q2, zodat ze daar tijdens de race mee kunnen beginnen. Zeker de coureurs van Mercedes en Red Bull zullen daar waarschijnlijk voor kiezen.

Tenminste, als het niet regent tijdens de kwalificatie. Want het hele weekend lang bestaat de kans dat er een bui valt waardoor de regenbanden van stal moeten worden gehaald. Mocht dat gebeuren, dan kunnen de verhoudingen zo weer anders liggen.

Voorvleugels?

Daar waar het in Frankrijk even stil was op politiek gebied, kan er in Oostenrijk misschien weer een nieuwe rel ontstaan. Red Bull overweegt een protest tegen de voorvleugel van Mercedes en heeft inmiddels de FIA al gevraagd om er naar te kijken. Als het tijdens het Grand Prix-weekend van Stiermarken niet tot een uitbarsting komt, dan misschien wel tijdens het raceweekend een week later.

Of de gevolgen voor Mercedes van een mogelijk te flexibele voorvleugel groot zijn, valt nog te bezien. Red Bull leverde ook niet tot nauwelijks tijd in toen zij hun achtervleugel aan moesten passen. Voor Red Bull draait het er meer om dat Mercedes in dat geval tijd en geld moet investeren in de ontwikkeling van een nieuwe voorvleugel.

Al met al belooft het opnieuw een mooi weekend te worden, zowel op als naast de baan. Om niks te missen van de actie op de Red Bull Ring, check je onderstaand tijdschema. Natuurlijk doen we op RacingNews365 live verslag van alle sessies en natuurlijk kan je ook altijd afstemmen op F1 TV Pro.

Tijdschema Formule 1 GP Stiermarken 2021

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 25 juni 11:30 - 12:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 25 juni 15:00 - 16:00 uur
Derde vrije training Zaterdag 26 juni 12:00 - 13:00 uur
Kwalificatie Zaterdag 26 juni 15:00 - 16:00 uur
Race Zondag 27 juni 15:00 uur

Ook interessant:

De Red Bull Ring is het circuit waar de coureurs het minst lang over een rondje doen. Met slechts twee linkerbochten is dat misschien ook niet verwonderlijk. Max Verstappen won er al twee keer, in 2018 en 2019. Wat er nodig is voor een goed rondje? Rudy van Buren laat het je zien.

Verstappen aast op zijn eerste overwinning in China. Pak 50 keer jouw inzet bij Unibet als Verstappen de snelste ronde rijdt en wint!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Stiermarken 2021 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden