Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen trakteert Red Bull op dominante thuiszege in Oostenrijk

Max Verstappen was heer en meester bij de Grand Prix van Stiermarken. In zijn Red Bull bleef hij rivaal Lewis Hamilton eenvoudig voor. Valtteri Bottas maakte het podium compleet.

Verstappen Austria Race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met Max Verstappen op pole voor Lewis Hamilton ging de Grand Prix van Stiermarken van start. Geen dreiging van regen bij de start van de race. Verstappen en Hamilton startten op de medium band, maar op rij twee waren het Lando Norris en Sergio Perez op de zachte band - iets dat hen een voordeel op moest leveren in de eerste ronden.

Bij de start geen verschuivingen in de top 5, waar Perez niet voorbij wist te komen aan Norris. In het gedrang in de eerste ronde was het Pierre Gasly die veel schade opliep nadat Charles Leclerc zijn band kapot sneed. Bij bocht nummer drie zorgde het voor de nodige chaos. Leclerc kon met een nieuwe voorvleugel zijn weg vervolgen, maar voor Gasly was het einde wedstrijd.

Verstappen controleerde de race eenvoudig en bepaalde het tempo. In ronde 9 was het Perez die voorbij kwam aan Norris, die een ronde later ook Bottas voorbij zag komen. Het gat tussen Verstappen en Hamilton schommelde lange tijd rond de 3 seconden, maar Perez en Bottas gaven iedere ronde veel toe. De Mexicaan keek al snel tegen een achterstand van 15 seconden aan.

Veel vuurwerk was er niet in de openingsfase op de Red Bull Ring, waarbij het voornamelijk wachten was op de eerste serie pitstops. Verstappen wist zijn voorsprong uit te bouwen naar 5 seconden. Perez koos op zijn zachte band in ronde 26 als eerste van de toppers voor een stop en wisselde naar de harde band, waardoor hij terug viel naar de vijfde positie. De stop van Red Bull was allerminst snel te noemen met 4,8 seconden.

Uitslag Race - Stiermarken

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Bottas pakte met een snellere stop de positie van Bottas. Hamilton dook direct naar binnen in ronde 28 en Verstappen volgde direct. Zijn stop was feilloos en het gat naar Hamilton bleef zo'n vijf seconden. Hamilton voerde het tempo op en ging op jacht naar de snelste raceronde.

Voor George Russell waren de druiven wederom zuur. De Williams-coureur reed op een keurige achtste positie, maar bij zijn pitstop werd hij geplaagd door een probleem met de power unit.

Ook op de harde band controleerde Verstappen eenvoudig de race. Hamilton wist als enige in zijn spoor te blijven. Bottas en Perez keken met nog 30 ronden te gaan tegen een achterstand van 25 seconden aan. Norris, die in de openingsfase nog in de top 3 reed, kreeg net als de rest van het veld een ronde aan zijn broek.

Hamilton wierp de handdoek met nog 20 ronden te gaan en het gat bedroeg zo'n acht seconden. Voor Verstappen was er geen vuiltje aan de lucht. Teamgenoot Perez maakte dankbaar gebruik van het gat achter hem en maakte een extra stop om te wisselen naar een nieuwe set van de medium band. De Mexicaan moet een gat van 20 seconden dichtrijden in 15 ronden.

De Mexicaan kwam in de buurt van Bottas, maar wist geen aanval te plaatsen. Hamilton maakte een extra stop om zo de snelste raceronde op zijn naam te zetten en het bijbehorende bonuspunt binnen te slepen. Hierdoor had de Nederland zo'n 35 seconden voorsprong bij de meet op Hamilton en liep hij 6 punten uit in de titelstrijd. Bottas maakte het podium compleet voor Perez.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.