Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappens glibber- en glijpartij: "Als ik dat nog een keer had moeten doen..."

Welke F1-liefhebber kan het zich niet voor de geest halen? De verregende GP van Brazilië in 2016, waar Verstappen indruk maakte met zijn ongelofelijke inhaalrace én waar hij maar net ontsnapte aan een enorme klapper tegen de vangrail.

Verstappen 2016 Brasil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is 13 november 2016 als het Formule 1-circus is neergestreken in Brazilië. Lewis Hamilton vertrekt van pole, Max Verstappen begint de race op P4. Maar belangrijker: de hemelsluizen staan wagenwijd open. Het regent zo erg, dat de race zelfs start achter de safety car. Niet voor het laatst verscheen de safety car op de baan van Interlagos. De safety car zou deze race nog vier keer zijn opwachting maken, tevens werd de GP zelfs twee keer helemaal stilgelegd. Dit alles vanwege de vele regenval en de glibberende en glijdende wagens. 

Ook Verstappen ontkwam niet aan de malaise. Hij maakte twee pitstops meer dan de uiteindelijke winnaar Lewis Hamilton en op zestien rondes voor het einde lag hij nog op P16. Maar toen begon Verstappen aan een fenomenale inhaalrace, in de regen. Even leek het einde verhaal toen hij de controle over zijn Red Bull kwijtraakte en richting de vangrail snelde. Maar net op tijd kreeg hij de wagen weer onder controle, om uiteindelijk toch nog op het podium te belanden (P3).

In de Viaplay-documentaire '10 jaar Max Verstappen' kijkt de regerend wereldkampioen terug op die bijzondere dag. "Die race in 2016 in Brazilië, die was wel mooi. Het zicht was natuurlijk redelijk slecht. Terugkijkend, ook met bepaalde acties buitenom, denk ik wel van 'als ik dat nog een keer had moeten doen, dan weet ik niet of dat allemaal zo was gelopen'", zegt Verstappen terwijl hij een keer diep zucht. "Maar dat maakt het ook wel leuk. Jong, heel jong en vol op de limiet er vol voor gaan."

Bijna crash in de regen

Als Verstappen terugdenkt aan die bijna crash (die je hieronder kunt bekijken) kan hij het moment zich nog goed voor de geest halen. "Je moet natuurlijk geluk hebben als je dat moment hebt. De wagen brak uit en dan kan het twee kanten opgaan. Of hij blijft doorspinnen of hij trekt zich een beetje terug", geeft de Red Bull-rijder aan. 

"Gelukkig is er een beetje banking in die bocht. Dus als je dan de auto kwijtraakt trekt 'ie zich door die banking automatisch een beetje terug. Met het momentum van die banking trok 'ie hem op het juiste moment weer recht. En als die vangrail eraan komt, moet je op het juiste moment de rem weer loslaten om de wielen te laten draaien. Anders schuif je nog altijd weer die vangrail in." Volgens Verstappen was het dus zowel geluk als zijn eigen verdienste dat hij de wagen op de baan hield. "Ik zou zeggen fifty-fifty. 50 procent heb je nodig dat de wagen zich rechttrekt en de andere 50 procent is aan mij: rem vasthouden en weer loslaten."

Bekijk hieronder de bijna crash en de inhaalactie op Nico Rosberg. 

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Tien jaar Max Verstappen in de Formule 1 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Marko geeft flinke waarschuwing af aan F1: "Verstappen moet je serieus nemen"