Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Vettel heeft slecht nieuws voor Alonso over toekomst Aston Martin

Sebastian Vettel betwijfelt dat Aston Martin de komende jaren mee kan gaan strijden om de wereldtitel. De nieuwe regels maken dat heel lastig.

Sebastian Vettel gaat er aan het einde van dit jaar mee stoppen. De Duitser neemt afscheid met vier wereldtitels op zak, maar zijn laatste dateert alweer van 2013. In de jaren daarna kwam hij af en toe nog relatief dicht bij toen hij voor Ferrari reed, maar sinds 2020 speelde hij geen rol meer in de titelstrijd. Inmiddels is hij bezig aan zijn tweede seizoen bij Aston Martin, waar hij slechts meedoet om een paar punten per race. Hij besloot met pensioen te gaan en zijn zitje zal na dit seizoen over worden genomen door tweevoudig kampioen Fernando Alonso, die Alpine verruilt voor de Britse renstal. Had een competitievere auto Vettel misschien van gedachten kunnen brengen? Hij durft het niet met zekerheid te zeggen. "Zou ik met pensioen zijn gegaan als ik de laatste jaren competitief was, races had gewonnen en streed om titels? Misschien had ik ondanks dat wel dezelfde beslissing genomen. Misschien ook niet. Het is onmogelijk te zeggen, maar ik heb er wel al eens zo over nagedacht." "Op de tiende plek finishen daar voel ik niets bij, want ik weet hoe het is om als eerste te finishen. Als je nog nooit hebt gewonnen, dan voel je je misschien goed bij een tiende plek, maar ik ben blij dat ik dat niet meer heb. Je moet eerlijk zijn tegen jezelf. Ik hou van winnen. Het klinkt egoïstisch en zelfingenomen, maar winnen is waar ik het voor doe." "Je raakt gewend aan winnen, maar als je niet meer wint, dan denk je er aan hoe goed het zou voelen om opnieuw te winnen. Als je dan weer wint, dan is het een belangrijk moment en betekent het vanwege de leegte tussen de zeges in meer dan je vorige overwinningen", zo klinkt hij filosofisch.

Aston Martin gaat niet zomaar winnen

Gevraagd of hij denkt dat Aston Martin mee kan gaan strijden om de wereldtitels, nu het op de achtergrond veel grote technische kopstukken met titels op zak heeft binnengehaald, zet de Duitser daar zijn twijfels bij. Omdat het team dit jaar niet goed is begonnen, kan het wel eens een lastig verhaal worden, vreest hij. "Dat je ooit hebt gewonnen is geen garantie dat je weer opnieuw zal winnen. Het helpt zeker. De mensen zitten nu op de goede plek en de nieuwe fabriek wordt gebouwd. Het komt allemaal samen, maar het zal tijd nodig hebben." "Dit jaar vormde vanwege de nieuwe regelgeving een enorme kans, maar we zijn in dezelfde val gelopen als vele andere teams. Sommigen hadden wat meer geluk en ontwierpen een auto met een rijhoogte die werkte", zo doelt hij ongetwijfeld op porpoising en andere problemen die bij de nieuwe bolides komen kijken. Alonso wil de komende jaren successen behalen met Aston Martin, maar Vettel denkt dat het voor 2026 bijzonder lastig zal worden. "Nu hebben we tot en met 2026 deze regelgeving. Dus de teams die een goede start hebben gehad, zullen een voorsprong hebben op de teams die een slechte start hadden. En door het budgetplafond kan je bovendien niet zomaar geld en middelen over de balk smijten om het gat te dichten", schetst hij een grijs toekomstbeeld voor de Spanjaard.

Geen advies voor Alonso

Heeft hij dan misschien nog wat advies voor Alonso, die volgend jaar zijn zitje overneemt? Nee, want dat heeft de 41-jarige coureur volgens Vettel helemaal niet nodig. "Alonso heeft mijn advies niet nodig. Ik denk niet eens dat hij advies aan zou nemen, maar hij heeft het toch niet nodig. Hij is al zo lang aanwezig in de sport. Dat komt wel goed." Al met al komt er zo toch op een redelijk anticlimactische manier een einde aan de F1-loopbaan van Vettel, die de laatste jaren semi-doelloos rondreed in het middenveld. Toch zou hij het allemaal zo over doen en wil hij graag veel mensen nog even bedanken. "Veel mensen bedanken mij, maar ik wil hen juist meer bedanken. Als ik had gedaan wat ik deed zonder dat er mensen keken, zonder fans op de tribunes, zonder emotie, dan had het niets betekend. Ik wil iedereen graag bedanken die mijn racecarrière, mijn leven, mogelijk hebben gemaakt, want dat is het." "Men kan beslissen of ze me willen herinneren, maar ik zou niet beledigd zijn als ze dat niet deden. Het is niet belangrijk hoe ik herinnerd word. Ik probeer altijd succesvol te zijn. Soms lukt dat niet, maar meer dan dat probeer ik mensen altijd met respect te behandelen en aardig te zijn. Als men mij op die manier herinnert, dan zal dat me blij maken", aldus Vettel.

Viaplay
x
Max Waarom Verstappen concurrentie kan declasseren tijdens GP China