Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Viaplay

Viaplay bevestigt verregaande maatregelen en vertrek uit meerdere landen

Viaplay zal enkele markten de komende jaren verlaten, nadat het noodlijdende bedrijf verregaande maatregelen heeft moeten nemen na een lastige periode.

Verstappen Viaplay Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Na lang wachten heeft Viaplay op vrijdagochtend dan toch de laatste financiële resultaten gedeeld. De presentatie van de Q3-cijfers (het derde kwartaal) werd meerdere malen uitgesteld, om zo naar eigen zeggen 'de discussie met de grote aandeelhouders, schuldverstrekkers en obligatiehouders over herkapitalisatie voort te kunnen zetten'.

De Viaplay Group maakt een zwaar jaar door en moet gaan reorganiseren. De verwachting was dat men zich terug zou gaan trekken uit enkele markten. Er zal flink moet worden bezuinigd door de streamingdienst. Sinds juli werd al zo'n 30% van het werknemersbestand ontslagen en enkele producties werden op stilgelegd, zo liet men weten tijdens de bekendmaking van de vorige cijfers in juli.

Vertrek uit meerdere landen

Deze vrijdag kwam Viaplay met de langverwachte resultaten en een plan voor een 'uitgebreide herkapitalisatie', om zo de 'financiële uitdagingen aan te kunnen pakken en de toekomst van de Viaplay Group te kunnen garanderen'. Het nieuws volgt op een strategische review van het hele bedrijf en uitgebreide discussies met de grote aandeelhouders en schuldverstrekkers.

De afgelopen maanden heeft het bedrijf achter de schermen een nieuwe strategie geïmplementeerd, een nieuw model, waarmee veel kosten bespaard moeten worden. Onderdeel daarvan was een grote ontslagronde. Zo'n 30% van het werknemersbestand moest vertrekken.

Als onderdeel van de kostenreductie zal Viaplay in de loop der tijd enkele markten verlaten, waarna de focus op Scandinavië en Nederland zal komen te liggen. Een vertrek uit Nederland is op dit moment dus niet aan de orde en in haar verslag haalt Viaplay zelfs het nieuwe, strategische partnership met F1 in ons land aan. "Dat waarborgt de winstgevendheid en voegt verdere waarde toe voor de sportabonnees en F1-fans in Nederland."

Wel zal men uiteindelijk vertrekken uit in ieder geval de Baltische Staten, Polen en Groot-Brittannië, markten die ver ondermaats presteren. Een route naar winstgevendheid is volgens het Zweedse bedrijf op die markten onrealistisch. Viaplay heeft al een koper gevonden voor haar Britse tak en uiterlijk in de zomer van 2025 zal men de Baltische Staten en Polen verlaten. Het zorgt voor een verlies van 2,2 miljard Zweedse Kroon (176 miljoen euro).

Viaplay ligt op schema in Nederland

Volgens het kwartaalverslag van Viaplay gaat het in de Scandinavische en Nederlandse markten wel goed met het bedrijf. De aantallen blijven in die landen stabiel en Viaplay ligt naar eigen zeggen op schema om de gestelde jaardoelen voor die markten in 2023 te halen. Vanaf heden ligt de focus van het bedrijf dan ook op de 'Scandinavische en Nederlandse markt en Viaplay Select'.

Alle maatregelen gaan samen met een grote geplande kapitaalinjectie, om er zo voor te zorgen dat het bedrijf weer gezond wordt met het oog op de toekomst. Wel moeten alle maatregelen nog goedgekeurd worden door verschillende aandeelhouders, onder meer het bedrijf dat de kapitaalinjectie zal verzorgen en de banken. Dit vindt in januari plaats.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust