Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Kimi Raikkonen

Iconische momenten uit de F1-carrière van de jarige klasbak Kimi Raikkonen

Hieperdepiep hoera! Kimi Raikkonen is jarig. De ijskalme Fin is 44 jaar oud geworden, een mooi moment om op vijf memorabele Formule 1-momenten terug te kijken.

Raikkonen Monaco 2006
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Een persoonlijkheid en rolmodel op zich. Dat was Kimi Raikkonen gedurende zijn tijd in de Formule 1. 'The Iceman' kon verschrikkelijk goed autorijden en zich tegelijkertijd niets aantrekken van adviezen en andere mensen. Raikkonen hield er zijn eigen stijl op na en dat leverde hem toch mooi één wereldtitel en 21 zeges op. Misschien wilde hij het liever niet, maar toch heeft Raikkonen op een mooie en hilarische wijze een legacy achtergelaten. Een overzicht.

Grand Prix van Japan 2005

Zoals gezegd kon Raikkonen wel een potje autorijden. De Fin is in 2005 actief voor McLaren en beleeft een dramatische kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. In de stortregen zit er niet meer in dan de zeventiende plaats, maar een dag later bewijst Raikkonen waarom hij als één van de grootste talenten uit de Formule 1 wordt bestempeld. De coureur snijdt vanaf de laatste startpositie als een warm mes door de boter, haalt op grandioze wijze auto's in en belandt in de voorlaatste ronde in de spiegels van raceleider Giancarlo Fisichella. Raikkonen krijgt op het rechte stuk van Suzuka één kans om de leidende positie over te nemen en pakt die met beide handen aan. Fisichella, op dat moment actief voor Renault, dwingt Raikkonen via de buitenkant in te halen. Dat blijkt geen enkel probleem te zijn voor de koele Fin, want hij stuurt zijn McLaren er met meer dan 300 kilometer per uur voorbij voor de eerste bocht. Een weergaloze zege is binnen.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Grand Prix van Monaco 2006

2006 is een minder succesvol jaar voor Raikkonen en McLaren. Er wordt geen enkele zege geboekt en de auto begeeft het tot overmaat van ramp regelmatig. Voor Raikkonen gaat het mis tijdens de prestigieuze Grand Prix van Monaco. In ronde 28 is het einde wedstrijd vanwege een fiks motorprobleem, waarna Raikkonen geen zin heeft in de verplichte interviews en nabesprekingen. De Fin is kortstondig spoorloos verdwenen, maar blijkt naar zijn jacht te zijn gelopen om onder het genot van een drankje te genieten van zijn rust. Het levert iconische beelden op. Raikkonen stapt later over naar Ferrari.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Grand Prix van Brazilië 2007

De transfer naar Ferrari heeft Raikkonen geen windeieren gelegd. De rode bolide blijkt in 2007 in staat om met de McLarens om de wereldtitel te vechten. Het levert een ongelofelijk spannende strijd op. Voorafgaand aan de laatste Grand Prix in Brazilië staat Raikkonen één punt voor Fernando Alonso en Lewis Hamilton in de WK-stand, wat zorgt voor een flinke rekenpuzzel. Raikkonen kwalificeert zich achter teamgenoot Felipe Massa en Hamilton als derde, maar trekt zich in de race weinig van de druk aan en rijdt feilloos naar de zege. Zijn eerste wereldtitel is een feit en er verschijnt een zeldzame lach op het gezicht.

			© xpb.cc
	© xpb.cc

Grand Prix van Abu Dhabi 2012

In 2012 keert Raikkonen na twee jaar afwezigheid bij Lotus terug in de Formule 1. De Fin zal dat jaar uiteindelijk als derde in de WK-stand eindigen, maar maakt de meeste tongen los tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi. Op het moment dat leider Hamilton uitvalt, neemt Raikkonen de eerste positie over en krijgt hij achter de safety car veel instructies van het team. De coureur reageert met de iconische woorden "Just leave me alone, I know what to do". Dat blijkt ook zeker zo te zijn, want Raikkonen houdt de Ferrari van Alonso achter zich en rijdt feilloos naar de overwinning.

			© XPBimages
	© XPBimages

Grand Prix van Verenigde Staten 2018

Raikkonen keert in 2014 terug bij Ferrari, maar wordt nooit meer zo succesvol als weleer. Alonso en Sebastian Vettel blijken regelmatig een klap sneller te zijn, al verleert een autocoureur nooit zijn streken. Dat blijkt wel tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2018. Raikkonen start vanaf de tweede plaats en weet Mercedes-coureur Hamilton in de eerste bocht in te halen. De Fin maakt in de openingsfase een schijnbeweging tijdens een virtual safety car, waardoor hij ervoor zorgt dat Hamilton naar binnen duikt. Wat volgt is een spannend strategisch steekspel, waarin Raikkonen als winnaar uit de bus komt en Max Verstappen en Hamilton achter zich houdt.

Je zou zeggen dat iemand na flink wat tegenslag overloopt van enthousiasme als hij weer wint, maar Raikkonen blijft zoals altijd zijn kalme zelf. Zijn woorden na de race? "Thank you". Het zou de laatste zege van The Iceman zijn.

Bekijk hieronder de beelden van zijn laatste overwinning!

Ook interessant:

Verstappen heeft van niemand iets te duchten in jacht op unieke mijlpaal

Verstappen kan in Austin zijn vijftigste Grand Prix-zege boeken en zo een unieke mijlpaal behalen! In de nieuwste RN365 F1-podcast blikken Coronel, Dimmers en Mosterdijk vooruit op de GP van de Verenigde Staten. Uiteraard passeren er nog meer onderwerpen de revue. Is Perez de juiste optie voor 2024, waarom onderzoekt de FIA opnieuw een overtreding van Hamilton en gaat Haas om punten strijden?

Beluister de podcast hieronder!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp