Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Voormalig eigenaar F1-team die Senna liet debuteren overleden

Ted Toleman, oprichter en eigenaar van het jaren 80 Formule 1-team Toleman is op 86-jarige leeftijd overleden. Toleman liet Formule 1-legende Ayrton Senna 40 jaar geleden debuteren in de Formule 1.

Het team van Toleman nam in totaal deel aan 70 Grands Prix tussen 1981 en 1985. In totaal pakte het team drie podiumplekken in de koningsklasse van de autosport en alle drie de keren was het Ayrton Senna die met de champagne mocht spuiten. Toleman is dan ook het meest bekend om het feit dat hij de Braziliaanse legende de kans gaf om zijn F1-debuut te maken in maart 1984, dit jaar precies 40 jaar geleden.

Toleman kende in 1984 ook gelijk het meest succesvolle seizoen in haar bestaan met een zevende plek in het constructeurskampioenschap. Andere opvallende coureurs die uitkwamen voor Toleman waren Stefan Johansson en Derick Warwick. 1985 was het laatste Formule 1-seizoen voor Toleman, voordat het team werd gekocht door Benetton, het team waar Jos Verstappen in 1994 debuteerde in de F1 en daar zijn twee podiumplekken pakte. Nu opereert het team als Alpine, waar Esteban Ocon en Pierre Gasly momenteel in het achterveld aan het worstelen zijn.

Buiten de Formule 1 was Toleman volgens zijn familie 'een fervent avonturier'. Zo nam hij deel aan zeilraces in de Verenigde Staten maar hij reed ook onder meer de 24 uur van Le Mans en de Dakar Rally. Toleman was al lange tijd ziek en overleed op 10 april.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"