Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2022

Waarom de Formule 1 breekt met een aloude Monaco-traditie

Het was altijd even schakelen tijdens het weekend van de Grand Prix van Monaco. Er werd de voorbije decennia niet op vrijdag getraind door de Formule 1, maar op donderdag. Dit jaar echter is dat anders, 'normaler'. Maar waarom eigenlijk?

Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Racing Point

Ook voor de coureurs was het soms nog wat verwarrend. Na afloop van de donderdagtrainingen in Monaco kwam het meer dan eens voor dat ze clichématig riepen 'het is nog maar vrijdag'. De Grand Prix van Monaco was altijd de enige race in het jaar waarin niet op vrijdag werd getraind maar op donderdag.

Dit had te maken met de traditie dat de dag na Hemelvaartsdag een vrije dag moest zijn. Zo werd de vrijdag dan gebruikt om de plaatselijke horeca te herbevoorraden en om de inwoners dus een dag 'rust' te gunnen. Die laatste reden is al jaren niet meer actueel, aangezien de nodige supportklassen voor des te meer lawaai zorgden in de straten van het prinsdom, óók op vrijdag. En oh ja, een langer raceweekend betekende ook veel meer inkomsten.

Waarom nu dan op vrijdag?

De Formule 1 bevindt zich in een spagaat. Enerzijds willen de uitbaters steeds meer Grands Prix organiseren, dat terwijl de Formule 1-coureurs- en teams steeds meer klagen over het slopende rooster. Bij wijze van tegemoetkoming 'kortte' de Formule 1 de weekenden in van vier- naar drie dagen. Op papier kwam de donderdag als persdag te vervallen. De mediasessies vinden nu plaats op de vrijdagochtend, voorafgaand aan de eerste twee vrije trainingen.

De Formule 1 besloot dit ook aan te houden voor de Grand Prix van Monaco, wat direct na de GP van Spanje sowieso extra welkom is voor de teams, die een dag langer hebben om zich te installeren in het havenstaatje. Denk overigens niet dat de coureurs en teams het werkelijk minder druk hebben. Nu de officiële sessies van uit de F1 zijn verschoven, wordt de donderdag in veel gevallen 'gewoon' gevuld met andere pr-evenementen en interviewsessies van enig soort.

Ook interessant:

Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull

In de nieuwste Formule 1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk terug op de GP van Spanje. Max Verstappen won, maar het ging niet vanzelf. Verder kijken ze naar de problemen van Ferrari, de comeback van Hamilton, vooruit naar de GP van Monaco en nog veel meer. Beluister 'm hieronder!

Formule 1 GP Monaco 2022 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken