Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Wat het vertrek van Newey betekent voor Red Bull en Verstappen

Adrian Newey vertrekt na achttien jaar bij Red Bull Racing. Maar wat heeft dit voor gevolgen voor Max Verstappen bij het team?

Newey Verstappen Canada 2023
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het nieuws komt voor velen toch als een verrassing. Topontwerper Adrian Newey, die al sinds 2006 bij Red Bull Racing actief is, vertrekt namelijk bij de succesvolle Oostenrijkse equipe. Newey zal in het eerste kwart van 2025 het team uit Milton Keynes verlaten. En zodoende verliest het team van Max Verstappen één van de belangrijkste krachten achter de grote successen van het F1-team.

Voordat de Brit aan het avontuur bij Red Bull begon, was hij eerder al een gevierd man en won hij titels bij Williams en McLaren. Newey stapte dus in 2006 in bij Red Bull en in datzelfde jaar pakte het team haar eerste podium met David Coulthard in Monaco. Op de eerste poleposition en overwinning moest Red Bull nog even wachten, want die kwamen allebei pas tijdens de Grand Prix van China in 2009.

Daarna begon het grote succes van Red Bull met vanaf 2010 vier wereldtitels op rij voor Sebastian Vettel en het team zelf als constructeur. In 2014 sloeg het team de plank helemaal mis, net als de Renault-motor, die niet goed genoeg was. Na een aantal magere jaren waarin Red Bull blij moest zijn met een enkele overwinning, werd in 2021 eindelijk de puzzel gelegd waardoor Mercedes werd verslagen en Verstappen zijn eerste titel pakte. De constructeurstitel viel nog ten prooi aan het team uit Brackley, maar die titel wist Red Bull in 2022 overtuigend over te nemen, om ook in 2023 de beste te zijn.

Machtsstrijd

Op de baan gaat het ook in 2024 allemaal voorspoedig bij Red Bull, maar dat is zeker niet het geval buiten het circuit. Het is inmiddels duidelijk dat er een flinke machtsstrijd gaande is binnen het team van Red Bull, maar Newey heeft zich als kopstuk nooit openlijk uitgelaten over de kwestie. Ongetwijfeld zal alles wat er voor en aan het begin van dit Formule 1-seizoen is gebeurd invloed hebben gehad op het besluit van Newey.

Het is echter de vraag in hoeverre het technische kopstuk nog echt betrokken was bij de bouw van de nieuwste bolides van Red Bull in de koningsklasse van de autosport. Er gaan namelijk verhalen dat Newey al een stap terug had gezet en dat hij meer bezig was met het project rond de hypercar van Red Bull die dit jaar wordt onthuld. Maar iemand met de kennis en kunde van Newey zul je toch graag binnenboord houden en zeker niet willen verliezen aan een ander team. Dat vertelde adviseur Helmut Marko eerder ook al.

"Newey verliezen zou natuurlijk een groot nadeel vormen, ook omdat het zou betekenen dat een ander team hem dan krijgt. In dat geval neemt hij niet alleen de kennis mee, maar ook een ongelofelijke schat aan ervaring. Natuurlijk is de technische afdeling veel meer dan alleen Newey, maar hij is een soort cultfiguur en ook erg belangrijk voor de jonge engineers. De jonge engineers komen juist bij het team omdat ze graag met Adrian willen werken. In dat opzicht is het een groot voordeel om Adrian in ons team te hebben", zo zei de Oostenrijkse adviseur.

Verstappen & Newey

Maar wat betekent de beslissing voor de toekomst van Verstappen? Van de Nederlander is in ieder geval duidelijk dat hij Marko trouw blijft, maar het is niet bekend hoe dat met Newey zit. Verstappen weet zelf dondersgoed hoe belangrijk de topontwerper is voor het team en kan daar wellicht ook zijn conclusies aan verbinden. Want zoals Marko al zei, met Newey vertrekt er een hoop kennis en ervaring. Misschien weet Verstappen wel dat hij Newey nodig heeft om voor een titel te vechten.

Daarom is het ook zo interessant om te zien wat de drievoudig wereldkampioen gaat doen. Wacht hij af wat Newey gaat doen of heeft hij het vertrouwen dat hij ook met andere technische kopstukken een wereldtitel kan veroveren?

Er wordt al hard aan Verstappen getrokken door Mercedes-teambaas Toto Wolff. De vraag is echter of Verstappen de gok wil nemen om met het team uit Brackley in zee te gaan, omdat hij dan een bijna zekere wereldtitel in 2025 overboord gooit. Daarbij lijkt echter niet heel reëel dat Newey de overstap naar de Zilverpijlen maakt, waardoor de twee uiteindelijk toch niet verder gaan.

Het succesteam van Red Bull wordt op deze manier wel uit elkaar getrokken. "Het enige wat ik wil, is een rustige en vredige omgeving. Zolang ik blij ben met het team, is er geen reden om te vertrekken", zo zei Verstappen eerder al. Het is de vraag in hoeverre dat zo blijft bij Red Bull en of Verstappen dus blijft bij Red Bull. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez