Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Wolff trekt fel van leer na Mercedes-blamage: "Slechtste weekend in 13 jaar"

Heel zorgvuldig woog Toto Wolff zijn woorden af na de Formule 1 Grand Prix van Brazilië. En juist daarom spatte de onvrede er vanaf. Hij had zojuist het 'slechtste weekend in 13 jaar' achter de rug.

Russell Hamilton Brazilië
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mercedes-teambaas Toto Wolff blikt terug op wat hij zelf het slechtste weekend voor Mercedes in 13 jaar tijd noemt. Oftewel: het slechtste weekend sinds de comeback van de constructeur in 2010. Het team worstelde op Interlagos, met name in de beide races. De snelheid was er in de sprintrace al niet en in de hoofdrace gingen de zaken van kwaad tot erger.

Lewis Hamilton sleepte een magere achtste plaats uit het vuur op zondag, terwijl George Russell in de pits de strijd moest staken omdat de olietemperaturen te hoog opliepen. Teambaas Toto Wolff doet een gooi naar het hoe en waarom van het baalweekend. Eén van de redenen: het sprintformat.

"Sprintweekenden zijn niet ons sterkste punt", zo vertelt hij aan onder andere RacingNews365. "In de meeste weekenden weten we ons wel uit de nesten te werken, maar het verschil tussen P8 hier en bijna het snelste zijn in Mexico (nog maar een week geleden, red.) kán gewoon niet. Voor mij is dit het slechtste weekend in 13 jaar."

En dat zegt nogal wat, aangezien er bijvoorbeeld ook weekenden zijn geweest waarin beide Mercedes-coureurs elkaar van de baan reden. Maar Toto Wolff zal vooral doelen op de performance van het team.

"We hadden de auto veel te hoog afgesteld"

De vraag of het misschien te maken heeft met de GP van de Verenigde Staten, daar waar het team de auto te laag had afgesteld en waarvoor men bestraft werd, is gerechtvaardigd. Bouwde men te grote marges is?

"Ja, we hadden de auto ook veel te hoog afgesteld en dat neem je het hele weekend mee (want onder parc ferme-regels mag dat niet veranderd worden, red.). Maar dat was niet de belangrijkste reden voor dit off-weekend. Er zit op mechanisch vlak gewoon iets fundamenteel verkeerd. Het heeft met een achtervleugel of rijhoogte niks te maken, want we spreken dan over één of twee millimeters. Tuurlijk, ook dat kost performance, maar dat verklaart niet dit totale off-weekend."

Had Mercedes op enig moment nog overwogen om de setup radicaal om te gooien en de verplichte start vanuit de pits dan maar voor lief te nemen? Ja en nee: "We hebben erover nagedacht, maar we hadden geen idee wat we dan moesten veranderen, aangezien er een veel groter onderliggend probleem is."

"Om het aantal punten te maximaliseren leek het ons de beste optie om toch maar gewoon van start te gaan zoals we hebben gedaan."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Magistrale Verstappen evenaart twee unieke records in kwalificatie Imola