Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Zo kan Visser historie schrijven door eerste W Series-kampioen te worden

Dit weekend vindt de finalerace plaats van het eerste seizoen van de W Series. Reden genoeg voor een blik op de titelkansen van Beitske Visser in haar strijd met kampioenschapsleider Jamie Chadwick.

Beitske Visser mocht dit jaar als enige Nederlandse deelnemen aan het allereerste seizoen van de W Series, de nieuwe formuleraceklasse waarin louter vrouwen het tegen elkaar opnemen in het voorprogramma van de DTM. De 24-jarige Friesin heeft zich gaandeweg ontpopt tot één van de absolute favorieten. Tijdens de laatste race van 2019 op Brands Hatch neemt ze het op tegen kampioenschapsleidster Jamie Chadwick in de strijd om de eerste W Series-titel.

W Series-seizoen

Visser kende een moeilijke start tijdens de allereerste W Series-race op de Hockenheimring. Technische problemen aan haar Tatuus Formule 3-bolide zorgden ervoor dat een vierde plek het hoogste haalbare was, terwijl Chadwick - het Britse talent dat inmiddels ook bij het opleidingsprogramma van F1-team Williams hoort - zich tot allereerste winnares liet kronen. In de tweede race op het circuit van Zolder sloeg de Nederlandse echter terug door te winnen vóór Chadwick. Aan de finish van race drie in Misano waren de rollen echter weer omgedraaid, terwijl de vierde race op de Norisring werd gewonnen door de Spaanse Marta Garcia - met Visser en Chadwick op het podium als tweede en derde. De thuisrace van Visser op TT Circuit Assen liep uit op een milde teleurstelling. Net als in de allereerste race van 2019 zat er niet meer in dan een vierde plek. Tegelijkertijd finishte Chadwick slechts één plekje hoger.

Titelstrijd

Het voorlopige resultaat zorgt bij voorbaat al voor een spannende seizoensfinale op Brands Hatch - waar de race niet op zaterdag worden verreden, maar zondag start om 16:10 uur Nederlandse tijd . Chadwick voert het klassement aan met 98 punten, Visser volgt met 85 - terwijl Garcia met 62 punten al kansloos is in de strijd om de titel. Voor de Nederlandse betekent het echter dat ze moet winnen (om 25 punten te pakken) en Chadwick het niet beter mag doen dan P4 (12 punten waard), om Visser de eerste W Series-kampioen in de geschiedenis te laten worden. Hoewel de twee dan op een gelijk aantal punten eindigen en evenveel zeges hebben, wordt vervolgens gekeken naar het aantal tweede plaatsen - Visser heeft er nu twee, Chadwick één. Uiteraard zijn er vele andere uitkomsten mogelijk gelet op de puntentelling voor posities, die gelijk is aan die van de Formule 1. De kampioen in de W Series wint een half miljoen dollar aan prijzengeld; de runner-up verdient de helft daarvan.

Viaplay
x
Tv-rechten 'Formule 1 nog jarenlang te zien bij Viaplay'