Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

 • Praat mee over de Formule 1;
 • Maak kans op leuke prijzen;
 • Krijg toegang tot exclusieve content;
 • Profiteer van exclusieve voordelen.
vr 03 jul - zo 05 jul

Tweede vrije training

 • 1 HAM 1:04.304
 • 2 BOT 1:04.501
 • 3 PER 1:04.945
VT3 za 04 jul 12:00 13:00
Quali za 04 jul 15:00 16:00
Race zo 05 jul 15:10 17:10
aut
vr 10 jul - zo 12 jul
Quali za 11 jul 15:00 16:00
Race zo 12 jul 15:10 17:10
aut
hun
vr 17 jul - zo 19 jul
Quali za 18 jul 15:00 16:00
Race zo 19 jul 15:10 17:10
aut
gbr
vr 31 jul - zo 02 aug
Quali za 01 aug 16:00 17:00
Race zo 02 aug 16:10 18:10
hun
gbr
vr 07 aug - zo 09 aug
Quali za 08 aug 16:00 17:00
Race zo 09 aug 16:10 18:10
gbr
esp
vr 14 aug - zo 16 aug
Quali za 15 aug 15:00 16:00
Race zo 16 aug 15:10 17:10
gbr
bel
vr 28 aug - zo 30 aug
Quali za 29 aug 15:00 16:00
Race zo 30 aug 15:10 17:10
esp
ita
vr 04 sep - zo 06 sep
Quali za 05 sep 15:00 16:00
Race zo 06 sep 15:10 17:10
bel
aut Uitslag VT2
Start GP Oostenrijk
Dagen
Uur
Min.
Sec.
MotoGP nieuws

Zonta en Jurgen van den Goorbergh als de Max en Jos Verstappen van de motorsport

Al op jonge leeftijd komt Max Verstappen in beeld bij het Nederlands publiek wanneer hij als klein mannetje plaatsneemt bij het Holland Sport programma van Wilfried de Jong. Hij wil in de voetsporen van zijn vader Jos treden en datzelfde doel heeft Zonta van den Goorbergh voor ogen die net als zijn vader de MotoGP-klasse hoopt te bereiken. RacingNews365 sprak vader en zoon van den Goorbergh over ‘hun’ weg richting de koningsklasse van de motorsport.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Rookie Cup

De gelijkenissen tussen vader Jos en zoon Max Verstappen en de familie Van den Goorbergh zijn er volop. In de motorracewereld vervult vader Jurgen de rol van mentor en begeleider van zoonlief Zonta. Zonta van den Goorbergh mag dan pas 13 jaar zijn, wanneer hij spreekt lijkt hij zijn leeftijd al ver vooruit te zijn. Ontspannen, kalm, maar tegelijkertijd ook zo scherp als een mes staat hij RacingNews365 te woord in het hospitality-center van Red Bull op het Marco Simoncelli-circuit van Misano.

"De afgelopen races verliepen voor mij uitstekend. In de Red Bull Rookie cup eindigde ik de afgelopen races in Oostenrijk zelfs tweemaal als zesde. Zowel in de Rookie Cup als het Spaans kampioenschap waarin actief ben, ben ik de laatste tijd écht sneller geworden. Die verbetering heb ik vooral gemaakt doordat ik sneller de bochten in ga", aldus een optimistische Zonta.

In de Rookie Cup, de meest bekende opstapklasse richting het MotoGP-circus, maakte Van den Goorbergh dit jaar al veel indruk. De jonge Nederlander eindigde tot nu toe alle races in de punten, terwijl hij dit seizoen voor ogen had vooral ervaring op te doen aangezien hij een stuk jonger is dan de andere jongens op de grid. "Mijn races in Oostenrijk waren natuurlijk uitstekend en ook op Assen eindigde ik tweemaal in de top tien. Dat betekent echter niet dat ik nu mijn doelstellingen plots ga veranderen, ik verlies de voornaamste doelstelling van dit jaar namelijk niet uit het oog: ervaring op doen. De goede prestaties zijn mooi meegenomen, maar ik kan op dit moment nog niet verwachten dat ik vanaf nu elke race in de top tien ga eindigen."

"Vergeet ook niet dat Zonta in het Spaans kampioenschap op een heel andere motor rijdt", voegt Jurgen van den Goorbergh toe. De vader van Zonta en oud MotoGP-rijder is maar wat trots op de prestaties van zijn zoon, maar blijft ook realistisch. "Er komt veel op hem af dit seizoen en daarom is het belangrijk dat we ons doel niet uit het oog verliezen. Ervaring op doen, ronden rijden en aanwezig zijn op de voornaamste paddock in de wereld, dat is waar het om gaat. Het is bij de Rookie Cup allemaal uitstekend geregeld en het is mijn ogen dan ook de juiste klasse om jezelf te ontwikkelen."

Dat alles goed geregeld is in de Rookie Cup werd tijdens het weekend op Misano andermaal duidelijk. Tijdens de eerste trainingssessie op vrijdag kwam Zonta door een highsider hard ten val, waarbij al snel duidelijk werd dat hij een flinke blessure had opgelopen. "Mijn vader heeft zich met de monteurs van de Rookie Cup direct bezig gehouden met het repareren van mijn motor. Zelf ben ik met een begeleider van de Cup direct naar het Medical Center op het circuit gegaan om foto’s te laten maken. Daar werd duidelijk dat ik een scheurtje had opgelopen in een bot in mijn rechtervoet. Erg pijnlijk en vooral tijdens het racen, maar geen reden om niet te racen!"

Het jonge talent voegde daad bij zijn woord en maakte het complete raceweekend af en eindigde de race ook nog eens als twaalfde. Daarmee verlengde hij zijn reeks met puntenfinishes. Een zeer knappe prestatie van de Rookie Cup-rijder die hoopt de komende races minder last te hebben van zijn opgelopen blessure. "Dit seizoen ben ik juist wat verbeterd met het gebruik maken van de achterrem en die bedien je met de rechtervoet. Daar kon ik dit weekend dus geen gebruik van maken. Hopelijk gaat de blessure me dan ook niet veel last geven tijdens het laatste gedeelte van het seizoen."

"Die achterrem heb je als motorrijder vooral nodig om nog net wat sneller door de bocht te gaan", voegt vader Jurgen toe. "In de motorsport rem je namelijk voor 90% met de voorrem maar dat laatste tikje met de achterrem zorgt ervoor dat je nog net wat vlugger door de bocht kunt."

Door de jonge leeftijd van Zonta staat het leven op dit moment echter nog niet geheel in het teken van het racen. "Dinsdag moet ik gewoon weer naar school, dat ervaar ik echter niet als een probleem. Het hoort erbij en ik ben eraan gewend om na een raceweekend direct weer terug te keren in de schoolbanken", aldus de welbespraakte coureur die vervolgens half hinkend de tafel verlaat, maar niet veel later alweer op zijn motor springt. Niet voor niks staan de motorcoureurs bekend om hun doorzettingsvermogen en daarbij speelt leeftijd geen rol.

Speel mee (gratis!) met de RacingNews365 Bingo tijdens de GP van Oostenrijk en win te gekke prijzen!

Claim je Bingo kaart

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

0 reacties

  Breaking Uitslag tweede vrije training Formule 1 GP Oostenrijk