Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alain Prost

1985: Niki Lauda wint de Grand Prix van Nederland!

Niki Lauda heeft op Circuit Park Zandvoort de Grand Prix van Nederland gewonnen. Onder luid gejuich van het Nederlandse publiek was het teamgenoot Alain Prost die de dubbel voor McLaren binnen hengelde.

Op 25 augustus 1985 melden 27 brullende Formule 1-bolides op het rechte stuk van wat we nu Circuit Zandvoort noemen. De vier coureurs die de eerste twee startrijen bezetten, genieten allemaal een iconische status: Nelson Piquet, Keke Rosberg, Alain Prost, Ayrton Senna.

Piquet laat zijn Brabham-BMW bij de start afslaan, waardoor Keke Rosberg in de Williams als eerste de Tarzanbocht in duikt. In de negentiende ronde velt het pechduiveltje ook Rosberg met een opgeblazen motor. Senna erft de leiding, maar een succesvolle undercut van Niki Lauda helpt de Oostenrijker aan de leiding.

Achter de McLaren-coureur zijn het Ayrton Senna en teamgenoot Alain Prost die onderling uitmaken wie er tweede wordt. ‘Le Professeur’ beslecht het gevecht der titanen in zijn voordeel en maakt er een kneiterharde dubbeloverwinning van voor McLaren.

Een blik op de uitslag leert dat in die voorlopig laatste Nederlandse Grand Prix één Nederlander meedeed. Huub Rothengatter wordt op veertien ronden van racewinnaar Lauda officieel niet in de uitslag opgenomen.

# Coureur Team
1 Niki Lauda McLaren
2 Alain Prost McLaren
3 Ayrton Senna Lotus
4 Michele Alboreto Ferrari
5 Elio de Angelis Lotus
6 Nigel Mansell Williams
7 Martin Brundle Tyrrell
8 Nelson Piquet Brabham
9 Gerhard Berger Arrows
10 Francois Hesnault Brabham
11 Huub Rothengatter (niet geklasseerd) Osella

De laatste Nederlandse Grand Prix werd alweer 33 jaar geleden voor het laatst afgevlagd. Hoe mooi zou het zijn als we onder het mom van de Dutch Grand Prix ooit die vier plaatsen op de eerste twee startrijen in kunnen vullen met namen als Max Verstappen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Charles Leclerc?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"