Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2020

De dag dat alle Formule 1-coureurs in staking gingen

Op 23 januari 1982 stond de Grand Prix van Zuid-Afrika op de planning, maar het scheelde niet veel of deze had vanwege stakende Formule 1-coureurs nooit plaatsgevonden.

Renault 1982 zuid afrika
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Renault

De Zuid-Afrikaanse Grand Prix van 1982 was de eerste race van het in totaal zestien races tellende seizoen en vond plaats op het Kyalami-circuit. Het leek er echter lang op dat de race op zondag niet door zou gaan, omdat de Formule 1-coureurs besloten over te gaan tot een staking.

Onder aanvoering van onder meer Niki Lauda sloten de Formule 1-coureurs zichzelf in aanloop naar de race op in een hotel, omdat ze het absoluut niet eens waren met de nieuwe regels omtrent superlicenties, die door de FISA, de Federation Internationale du Sport Automobile (destijds een tak van de FIA) op het punt stonden om in te worden gevoerd.

Door de nieuwe regels zouden de coureurs namelijk niet meer in de loop van een seizoen kunnen onderhandelen over hun contract en zouden ze verplicht voor langere tijd vastzitten aan één team. De coureurs waren het daar absoluut niet mee eens en weigerden deel te nemen aan de race als de voorgestelde nieuwe regels niet zouden worden geschrapt.

Na lang onderhandelen gaf de FISA toe en ging de race toch nog door, maar direct na het raceweekend vlogen de boetes en schorsingen de betrokken coureurs om de oren. Logischerwijs waren de coureurs het hier wederom niet mee eens, waarna ze zich genoodzaakt zagen om in protest te gaan bij de FIA.

De FIA zag in dat de situatie niet wenselijk was, uitte openlijk kritiek op het handelen van de FISA, en zorgde ervoor dat alles werd teruggedraaid en de boetes werden kwijtgescholden of verlaagd. De FISA werd vervolgens een jaar later opgedoekt toen de FIA besloot te herstructureren.

Ohja, en die Grand Prix van Zuid-Afrika? Die werd gewonnen door Renault-coureur Alain Prost voor de Williams van Carlos Reuteman en teamgenoot Rene Arnoux, al was het dus lang niet zeker of er ooit een winnaar zou komen.

1 reactie

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking F1 zet streep door de vierde race van 2023