Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2020

De dag dat alle Formule 1-coureurs in staking gingen

Op 23 januari 1982 stond de Grand Prix van Zuid-Afrika op de planning, maar het scheelde niet veel of deze had vanwege stakende Formule 1-coureurs nooit plaatsgevonden.

Renault 1982 zuid afrika
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Renault

De Zuid-Afrikaanse Grand Prix van 1982 was de eerste race van het in totaal zestien races tellende seizoen en vond plaats op het Kyalami-circuit. Het leek er echter lang op dat de race op zondag niet door zou gaan, omdat de Formule 1-coureurs besloten over te gaan tot een staking.

Onder aanvoering van onder meer Niki Lauda sloten de Formule 1-coureurs zichzelf in aanloop naar de race op in een hotel, omdat ze het absoluut niet eens waren met de nieuwe regels omtrent superlicenties, die door de FISA, de Federation Internationale du Sport Automobile (destijds een tak van de FIA) op het punt stonden om in te worden gevoerd.

Door de nieuwe regels zouden de coureurs namelijk niet meer in de loop van een seizoen kunnen onderhandelen over hun contract en zouden ze verplicht voor langere tijd vastzitten aan één team. De coureurs waren het daar absoluut niet mee eens en weigerden deel te nemen aan de race als de voorgestelde nieuwe regels niet zouden worden geschrapt.

Na lang onderhandelen gaf de FISA toe en ging de race toch nog door, maar direct na het raceweekend vlogen de boetes en schorsingen de betrokken coureurs om de oren. Logischerwijs waren de coureurs het hier wederom niet mee eens, waarna ze zich genoodzaakt zagen om in protest te gaan bij de FIA.

De FIA zag in dat de situatie niet wenselijk was, uitte openlijk kritiek op het handelen van de FISA, en zorgde ervoor dat alles werd teruggedraaid en de boetes werden kwijtgescholden of verlaagd. De FISA werd vervolgens een jaar later opgedoekt toen de FIA besloot te herstructureren.

Ohja, en die Grand Prix van Zuid-Afrika? Die werd gewonnen door Renault-coureur Alain Prost voor de Williams van Carlos Reuteman en teamgenoot Rene Arnoux, al was het dus lang niet zeker of er ooit een winnaar zou komen.

1 reactie

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Formule 1-podcast Nog volop werk aan de winkel voor Verstappen en Red Bull